På plats fanns – bland andra – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅNPå plats fanns – bland andra – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
På plats fanns – bland andra – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
De kungliga syskonen lade ner en krans för att hedra de som stred mot Sovjetunionen. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅNDe kungliga syskonen lade ner en krans för att hedra de som stred mot Sovjetunionen. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
De kungliga syskonen lade ner en krans för att hedra de som stred mot Sovjetunionen. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Här hedrar Victoria de som stred i vinterkriget

Publicerad

Här medverkar kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip vid en minnesceremoni för vinterkriget.

De kungliga syskonen lade ner en krans för att hedra de som stred mot Sovjetunionen.

Över 8 000 svenska frivilliga soldater deltog i vinterkriget, mellan 1939 och 1940, i Finland.

Sovjetledaren Josef Stalin hade sagt att det skulle ta en vecka att erövra Finland. Men så blev det inte: I 105 dagar stod de finska styrkorna upp mot Sovjetunionen, världens då största krigsmakt.

Runt 22 000 finska, och drygt 100 000 fler sovjetiska, soldater stupade.

Svenska frivilliga gav sig in i striderna för att stötta Finland efter att Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson vägrat att skicka svenska officiella trupper till grannlandet.

 

LÄS MER: Svenskarna som var redo att dö för broderlandet

 

Victoria och Carl Philip togs emot av ordföranden

På måndagen hölls en kransläggningsceremoni vid Finlandsmonumentet i Finlandsparken i Stockholm, till minne av vinterkrigets slut den 13 mars 1940. På plats fanns – bland andra – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och Finlands president Sauli Niinistö.

När kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip anlände till ceremonin togs de emot av överste Bengt Nylander, ordförande för Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

 

 

 

 

Tre kransar lades

Tre kransar lades ner vid monumentet under ceremonin. På Sveriges krans stod det, enligt Kungahuset:

"Till minne av frivilliga för Finlands frihet/Konungariket Sverige."

På den finska kransen stod:

"De Svenska Finlandsfrivilligas minne hedras/Republiken Finlands President ."

Den tredje kransen lades av veteranerna, med texten:

"För Finlands Frihet och Sveriges Ära/Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening."

I det efterföljande fortsättningskriget, mellan 1941 och 1944, deltog kring 1 700 svenska frivilliga.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.