Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här lever Sofia och Carl Philip skyddade

Prinsessan Sofia spenderade nio år i Älvdalsskolan: "Gjort mig till den jag är".
Erik och Marie Hellqvist bor kvar i samma hus i Kåtilla som Sofia och hennes systrar växte upp i.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Expressens reporter Linda Johansson på plats i Älvdalen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Sofia höll ett invigningstal. Till Expressen säger prinsessan att hon är stolt över Älvdalens satsning på unga.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Prinsessan Sofia, i klänning från Hugo Boss, under invigningen av nya Älvdalsskolan.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

ÄLVDALEN. Prinsessan Sofia, 34, har sina rötter djupt förankrade i Älvdalen.

Sedan hon gifte sig med prins Carl Philip 2015 har älvdalingarna utvecklat ett speciellt förhållande till prinsparet – här får de vara i fred.

– Man kan se Carl Philip gå på gatan. Det är ingen som höjer på ögonbrynen. Det är som ett andrum för dem att vara här, säger Carina Siitari Alm, ägare av Morins bageri i Älvdalen.

Året var 1991 när den då sexåriga Sofia flyttade med sin familj från Stockholm till Dalarna. Föräldrarna Erik och Marie – nu 70 respektive 62 år gamla – köpte hus i Kåtilla i utkanten av Älvdalen. I den gula trävillan växte Sofia upp tillsammans med systrarna Lina och Sara.

Enligt prinsessan Sofia finns det få platser som fyller henne med lika mycket ro som Älvdalen, med skogen och Österdalälven runt knuten.

– Älvdalen betyder väldigt mycket, det är här jag är uppvuxen. Jag har en väldigt positiv bild av uppväxten här, säger Sofia när Expressen träffar henne i Älvdalen i samband med att hon inviger ortens nya skola.

Carl Philip trivs också

I Älvdalen stöter Expressen av en slump på prinsessan en tidig morgon vid älven, när hon ensam stannat till med bilen för att beundra utsikten.

– Visst är det vackert? Vi bor ju här, en bit bort, säger hon.

Orten med 7 000 invånare är en trygg oas både för Sofia, prins Carl Philip, 40, och sönerna Alexander, 3, och Gabriel, 2. Älvdalingarna är vana vid prinsfamiljens besök, och här kan de nästan vara som vanliga människor.

– Det är inga konstigheter. Man kan se Carl Philip gå här på gatan. Det är ingen som höjer på ögonbrynen. Det är som ett andrum för dem att vara här, de är inte så påpassade, säger Carina Siitari Alm, ägare av Morins bageri i Älvdalen.

Prinsessan Sofia berättar att hon som ung jobbade i Älvdalens sportcenter, som tidigare drevs av hennes morfar. 

Sedan tio år tillbaka ägs sportbutiken av Anders Karlsson. Han säger att Sofias släkt har bedrivit flera olika verksamheter i Älvdalen genom åren – och prinsessans morfar känner de flesta till.

– Sofias morfar hade butiken från början. Alla känner kanske inte till att hon har jobbat här, men att hennes morfar hade butiken vet folk, säger Anders Karlsson.

Sofia har jobbat på Älvdalens sportcenter.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Älvdalingarnas stolthet över Sofia

Prinsessan Sofias närvaro vid invigningen av den nybyggda Älvdalsskolan den 29 november beskrivs i Dalarnas tidningar som en ”historisk händelse”.

– Det är en stor dag. Barnen tycker att det är jätteroligt. Både att vi inviger skolan och att prinsessan är här, säger Lars Lisspers, skolchef.

Ann Nilsson, som var Sofias matematik- och NO-lärare i mellanstadiet, fick en stor kram av Sofia och var uppenbart rörd när hon pratade om sin gamla elev. 

– Jag har väldigt positiva minnen av Sofia. Hon var duktig. Hon var blyg, men det tog hon igen senare och blommade ut väldigt. Hon är en fantastisk ambassadör för Älvdalen.

Sofia ger Ann Nilsson, hennes lärare i matematik och NO, en jättekram.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Prinsessan Sofia och Lars Lisspers, skolchef i Älvdalen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Madeleines och Carl Philips barn uteslutna från kungahuset 

Egna orden om kungens val: ”Större möjligheter”.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.