Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här landar Victoria i Amman: ”Viktigt besök”

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel landade sent på måndagen i Jordaniens huvudstad Amman där stadens guvenör Saad Shihab tog emot.
Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Även stadens borgmästare Yousef Shawarbeh var med och tog emot kronprinsessparet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Besöket i Jordanien och Libanon varar i fem dagar.
Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Expressens Kassem Hamadé på plats i Jordanien.
Minister Lena Hallengren deltar också i besöket.
Foto: Kassem Hamadé
Här kliver Victoria av planet i Amman.
Foto: Kassem Hamadé
På svenska ambassadörens middag satt kronprinsessan och statsrådet Hallengren tillsammans med representanter från FN:s hjälporganisationer.
Foto: Kassem Hamadé
1 / 8

AMMAN. Här landar kronprinsessan Victoria i Amman för ett besök där hon visar sitt stöd för FN:s insatser i Jordanien.

Efter en lång guidad tur i Ammans citadell – som kronprinsessan var mycket intresserad av – var hon hedersgäst på en middag hos ambassadör Erik Ullenhag.

Representanter för FN:s hjälporganisationer var också gäster på middagen – en tydlig markering för stödet.

Erik Ullenhag, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna och numera Sveriges ambassadör i Jordanien, tog emot prinsessan och prins Daniel på flygplatsen.

– Jordanien är nära Sverige på den internationella scenen. Vi tror på FN:s och på internationellt samarbete, konstaterar han.

Kvart i fem på eftermiddagen lokal tid landade regeringsplanet med kronprinsessparet Victoria och Daniel tillsammans med statsrådet Lena Hallengren på militärflygplatsen Marka i Amman. 

Victorias och Daniels fem dagar långa resa till Jordanien och Libanon handlar framför allt om att visa stöd för FN och för humanitära insatser i regionen. 

– Besöket av prinsessparet är väldigt viktigt. Det är ett sätt för att understryka relationerna mellan Sverige och Jordanien. Vi har också med oss ministern Hallengren på resan, säger Sveriges ambassadör Erik Ullenhag. 

Tagit emot två miljoner flyktingar

Jordanien är ett av de tre grannländerna – Libanon och Turkiet – till Syrien, som tog emot mellan 650 000 och 800 000 syriska flyktingar under det blodiga kriget.  I Jordanien lever 2,2 miljoner palestinska flyktingar som är beroende av FN-hjälpen - främst från hjälporganet UNRWA som bland annat tar hand om skolfrågan, sjukvård och sophanteringen. 

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och statsrådet Lena Hallengren besöker Citadellet efter ankomsten till Amman.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA har i år dragit in sin del av biståndet på cirka 360 miljoner dollar – drygt tre miljarder svenska kronor – till UNRWA. Det orsakade stort underskott. Andra länder både i Europa, men även i arabvärlden, ryckte in och försökte täcka underskottet. Fortfarande saknas cirka 70 miljoner dollar – ungefär 600 miljoner svenska kronor – för att kunna klara av årets utgifter. 

– Det är katastrofalt om UNRWA-skolorna tvingas att stänga ner. Men, det som är mer bekymmersamt är sophanteringen. Nyligen tvingades vi att göra uppehåll med sophämtningen och hela flyktinglägret blev ett stort sopberg, säger en FN-chef på palestinska flyktinglägret Baqaa utanför Amman. 

På svenska ambassadörens middag satt med kronprinsessan och statsrådet Hallengren representanter från FN:s hjälporganisationer. En tydlig markering från kronprinsessan och från Sverige om stödet för FN:s arbete. Även i Libanon kommer kronprinsessan att träffa FN-folk på plats. 

Guidad tur

Kronprinsessan åkte direkt från flygplatsen till Ammans kända citadell som är cirka 3 000 år gammalt. En svensktalande guide berättade om landets historia - från Ammoniterna till nu.
Kronprinsessan var mycket intresserad och ställde många frågor om citadellets historia består av olika  ruiner från romerska och bysantinska riket.
Det var planerat att kungens bror Ali skulle ta emot kronprinsessan på flygplatsen och även under den guidade turen. Men av en okänd anledning kunde inte prinsen komma och i stället skickade man Ammans borgmästare, Yousef Shawarbeh och stadens guvernör Saad Shihb. 

– Vi och Jordanien stå nära på den internationella scenen. Vi tror på internationellt samarbete och på FN:s samarbete. Allra senaste har vi stått gemensamt för att försöka ordna finansiering av FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA, säger ambassadör Erik Ullenhag. 

På tisdagen ska kronprinsessan gå en 5 kilometer lång sträcka på en av världens längsta leder Jordan Trail. Leden är världskänd och har blivit symbol för Jordaniens kamp för bättre miljö. Miljö och djur är två frågor som ligger kronprinsessan Victoria varmt om hjärtat. 

Men under det fem dagar långa besöket som avslutas i Libanon på fredag ska kronprinsessparet också besöka Döda havet, Jesu dopplats och Skandinaviska skogen – som Victorias far kung Carl Gustaf fick som gåva vid ett statsbesök för snart 30 år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.