Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här landar prinsessan Leonore på Gotland

Leonore sprang runt på ängen på sitt första officiella besök på Gotland.
Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Full fart på den lilla prinsessan.
Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Leonore åt en morot.
Foto: Nieboer / DDP IMAGES/PPE/NIEBOER BULLS 000HO6C2
Här kliver prinsessan Leonore ut på Visbys gator tillsammans med föräldrarna Madeleine och Chris O'Neill.
Leonore satte sig och tog en vilopaus på rullstenarna, men hyllades också med hurrarop av Visbyborna efter turen genom staden.
Här landar Leonore på Gotland och gör sin jobbdebut.
Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Leonore och mamma prinsessan Madeleine.
Foto: SVEN LINDWALL
Mamma Madeleine hämtar Leonore efter en liten springtur.
Leonore är hertiginna av Gotland.
Foto: SVEN LINDWALL
Här springer Leonore iväg..
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 11

Prinsessan Leonore skulle göra sitt första officiella framträdande.

Men i stället för att träffa russfölet "Haidi af Gotland" sprang Leonore därifrån – och fick jagas av mamma Madeleine och pappa Chris O'Neill.

– Hon är sig själv, det är så det är, säger prinsessan Madeleine.

– Jag är extremt stolt, säger Chris O'Neill om sin dotter under vandringen genom Visby, där hon bland annat hyllades med hurrarop.

Vid 12.00 i dag landade prinsessan Leonore på Gotland i sällskap av mamma Madeleine och pappa Chris O'Neill.

Leonore, som vid födseln blev hertiginna av Gotland, gör i dag sin första officiella debut på prinsessjobbet.

Men när hon skulle hälsa på russfölet "Haidi af Gotland" gick det inte riktigt som planerat. Prinsessan Leonore var inte alls intresserad av uppdraget.

Hon sprang i stället i väg och plockade blommor – och pappa Chris O'Neill och mamma Madeleine turades om att jaga henne.

– Det är mycket spring i de små benen kan man säga, säger Expressens Johan T Lindwall, som är på plats på Gotland, i Expressen TV.

Till slut fick parets barnflicka springa efter prinsessan Leonore.

– Det pågår intensiva förhandlingar mellan henne och barnflickan, säger Johan T Lindwall.

Pappa Chris O'Neill med dottern Leonore.
Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Tanken var att prinsessan Leonore skulle mata russfölet med en morot – men så blev det inte.

– Leonore verkar faktiskt äta upp moroten själv.

Efteråt kommenterade prinsessan Madeline och Chris O'Neill den något kaosartade tillställningen.

– Under de här omständigheterna, med fotografer och massor av folk, så är det inte så konstigt att både häst och barn kanske känner av att det är lite annorlunda. Vi hoppas att de kan träffas när inte ni är här, sa prinsessan Madeleine skämtsamt och syftade på det stora pressuppbåd som samlats.

Hon sa också att prinsessan Leonore "bara var sig själv":

– Hon är sig själv, det är så det är. Att se henne glad är roligt. Hon och Haidi kommer nog att bli bra vänner snart. Det tar lite tid att lära känna en häst.

Gör sitt första officiella besök

Som Expressen tidigare kunnat berätta ska hon tillsammans med mamma Madeleine och pappa Chris O'Neill åka till Gotland för ett första symboliskt officiellt besök som hertiginna.

Precis samma sak gjorde kronprinsessan Victoria och prins Daniel när prinsessan Estelle också var två år gammal. Då gjorde hon sin jobbdebut som prinsessa i sitt hertigdöme Östergötland. Då var prinsessan Estelle på plats under en hel dag och var med på både officiell lunch och invigde sedan en egen sagostig.

I doppresent hade Estelle fått en sagostig vid naturum Tåkern där hon kunde leta efter haren Ann-Sofie som var på jakt efter sin kompis Hasse.

Familjen vid Leonores häst.
Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Glass & marängtårta med gotländska jordgubbar

När prinsessan Leonore föddes 2014 blev hon av morfar kungen utsedd till hertiginna av Gotland och snabbt bestämde landshövding Cecilia Schelin Seidegård att länsstyrelsens present till henne var ett stoföl som föddes på Lojsta hed på Gotland samma vår. Russfölet fick namner "Haidi af Gotland".

I dag ska hon få träffa sin dopgåva: "Haidi af Gotland". Planen är att prinsessfamiljen landar på Visby flygplats och åker direkt till russfölet. Efter det är lunch där prinsessan Leonore, enligt uppgift till Expressen, önskat köttbullar. Oklart om det är med mos eller kokt potatis.

På menyn står även:

Prinskorvar, miniburgare med gotländskt lamm, gravlaxsnittar, skagenröra och gravad lammrostbiff.

Till desssert blir det: glass & marängtårta med gotländska jordgubbar.

På eftermiddagen är den andra höjdpunkten när prinsessan Leonore tillsammans med mamma och pappa ska till Gotlands museum och "skattjakt", som länsstyrelsen själva stolt beskriver besöket.

"Besök på utställningen Skepp & Skoj, Gotlands Museum. Prinsessparet kommer att gå från Residenset till Gotlands Museum. På utställningen kommer det att ske en skattjakt och ges tid för lek och mellanmål. Efter besöket återvänder Prinsessparet till fastlandet. Promenaden blir allmänhetens tillfälle att se prinsessparet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.