Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hyllar drottning Silvia sjuksköterskeyrket

Drottning Silvia är i Warszawa för att dela ut Queen Silvia Nursing Award, ett stipendium från stiftelsen Silviahemmet. Foto: Olle Sporrong
Stipendiet delas ut till sjuksköterskestudenter som bidragit med idéer för att utveckla framtidens äldrevård. Foto: Olle Sporrong

WARSZAWA. Här hyllar drottning Silvia sjuksköterskeyrket.

När hon delade ut Queen Silvia Nursing Award på onsdagen sa hon att yrkesgruppen har en avgörande roll för vården av äldre.

– Vi har ett stort behov av duktiga sjuksköterskor, sa drottning Silvia.

Drottning Silvia närvarade under onsdagsförmiddagen vid en stipendieutdelning i Warszawa.

Stipendiet, Queen Silvia Nursing Award, delas ut till sjuksköterskestudenter som bidragit med idéer för att utveckla framtidens äldrevård.

Drottningen höll ett tal under utdelningen – där hon hyllade sjuksköterskor som yrkesgrupp.

– Vi vet att sjuksköterskor är en av de mest nödvändiga kompetenserna inom äldrevården. De kommer att ha en viktig roll i framtiden, sa drottning Silvia.

"Behovet blir större och större"

Hon menade att yrkesgruppen kommer att bli allt viktigare för framtidens vård av äldre och demenssjuka, något som hon i en intervju med Expressen utvecklade.

– Det är härligt att se vad som händer med de unga sjuksköterskorna som har fått det här diplomet och som har fått möjlighet att resa och vara med på andra institutioner utomlands. De får internationella kontakter som inspirerar.

Syftet med Queen Silvia Nursing Award är att höja statusen på yrket.

– Jag tror att intresset för utbildningen har vuxit. Vi har ett stort behov av duktiga sjuksköterskor, sa drottning Silvia efter stipendieutdelningen och betonade att behovet av välutbildade sjuksköterskor kommer att öka.

– Vi blir ju äldre så behovet kommer att bli större och större.

 

– Vi har ett stort behov av duktiga sjuksköterskor, sa drottning Silvia i intervju med Expressen. Foto: Olle Sporrong

Gratulerade stipendiaten: "En väldigt fin idé"

Årets stipendiat var Natalia Duszeńska, 23, som belönas med ett ekonomiskt bidrag om motsvarande 50 000 svenska kronor och ett praktikprogram. Hennes idé, som ledde till att hon belönades med stipendiet, var att instifta något som kan liknas vid ”Min stora dag”, ett projekt i Sverige som försöker uppfylla sjuka barns drömmar.

– Natalia hade en väldigt fin idé om att, precis som vi har i Sverige med ”Min stora dag”, starta samma för de dementa. Att man följer deras dröm. Det är viktigt att man kan ha kontakt med den världen som patienten har levt i tidigare. Familjemedlemmarna, och sjuksköterskorna, är en bro mellan två världar. Det är viktigt att de vet så mycket som möjligt om livet förut, så att de kan hjälpa den dementa, berättade drottning Silvia.

I sitt tal gratulerade drottning Silvia 23-åriga Natalia.

– Jag önskar dig en fortsatt bra karriär, sa drottning Silvia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!