"Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan", säger hovet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET"Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan", säger hovet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET
"Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan", säger hovet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET
Victoria och Estelle får en genomgång av professor Lena Kautsky. Foto: Stockholms universitetVictoria och Estelle får en genomgång av professor Lena Kautsky. Foto: Stockholms universitet
Victoria och Estelle får en genomgång av professor Lena Kautsky. Foto: Stockholms universitet

Här får Estelle följa med Victoria till jobbet

Publicerad

Det hör inte till vanligheterna att prinsessan Estelle har officiella åtaganden.

Men på fredagsförmiddagen fick hon följa med mamma Victoria till Askölaboratoriet.

– Prinsessan Estelle blev väldigt förtjust i den kinesiska ullhandskrabban, säger Tina Elfwing, föreståndare, som tog emot kungligheterna.

På fredagen fick Estelle, 5, öva på den kungliga rollen genom att följa med kronprinsessan Victoria på ett besök till Askölaboratoriet.

Laboratoriet ligger i Trosa skärgård och bedriver marin verksamhet året om där forskare kan studera havet ute på fält, i labbet eller i experimenthallen. Det är en del av Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Kronprinsessan önskade göra ett besök till Askölaboratoriet för att lära sig mer om deras verksamhet och vad som görs där, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, som var med under besöket.

– Kronprinsessan har ett stort engagemang och intresse för havsfrågor och det här var en del i att fördjupa sig i de frågorna.

Hur kommer det sig att prinsessan Estelle följde med?

– Det är viktigt att i tidig ålder lära sig om samband mellan vad vi kan se i havet och hur det påverkas av hur vi människor agerar. Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan.

Victoria och Estelle lyssnar intresserat.Foto: KUNGAHUSET.SE

Kronprinsessan och Estelle åkte båt ut till Askö och klev i land glada – trots tuff sjö, skriver Stockholms universitet på sin hemsida.

Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum, var väldigt imponerad av Victoria och Estelle.

– Det är väldigt tydligt att Victoria talar om de här frågorna med Estelle. Man märkte att det inte var första gången som Estelle fick information om vad det var för problem i havet, det är någonting som de pratar om hemma.

Estelle tittar på när mamma Victoria drar en landvad i vattnet. Landvaden är ett nät med flöten och sänken som läggs ut i en halvcirkel och dras in till land. Sedan kan forskare analysera växter och djur som fångats upp.Foto: KUNGAHUSET.SE

"Estelle blev väldigt förtjust i den"

Professor Lena Kautsky visade nya arter som kommit till Östersjön, blanda annat den kinesiska ullhandskrabban.

– Prinsessan Estelle blev väldigt förtjust i den. Den gömde sig hela tiden när Estelle försökte titta på den, så det tyckte hon var spännande. Hon gav den namnet "Kina", säger Tina Elfwing.

Vad betyder kronprinsessan Victorias engagemang i de här frågorna?

– Jättemycket. Hon är otroligt kunnig och nyfiken. Jag har träffat henne flera gånger och varje gång vi ses vill hon veta det senaste inom olika områden. Jag är jätteimponerad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.