Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får Estelle följa med Victoria till jobbet

"Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan", säger hovet.Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET
Victoria och Estelle får en genomgång av professor Lena Kautsky.Foto: Stockholms universitet

Det hör inte till vanligheterna att prinsessan Estelle har officiella åtaganden.

Men på fredagsförmiddagen fick hon följa med mamma Victoria till Askölaboratoriet.

– Prinsessan Estelle blev väldigt förtjust i den kinesiska ullhandskrabban, säger Tina Elfwing, föreståndare, som tog emot kungligheterna.

På fredagen fick Estelle, 5, öva på den kungliga rollen genom att följa med kronprinsessan Victoria på ett besök till Askölaboratoriet.

Laboratoriet ligger i Trosa skärgård och bedriver marin verksamhet året om där forskare kan studera havet ute på fält, i labbet eller i experimenthallen. Det är en del av Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Kronprinsessan önskade göra ett besök till Askölaboratoriet för att lära sig mer om deras verksamhet och vad som görs där, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, som var med under besöket.

– Kronprinsessan har ett stort engagemang och intresse för havsfrågor och det här var en del i att fördjupa sig i de frågorna.

Hur kommer det sig att prinsessan Estelle följde med?

– Det är viktigt att i tidig ålder lära sig om samband mellan vad vi kan se i havet och hur det påverkas av hur vi människor agerar. Det här var ett sätt för prinsessan Estelle att med egna ögon se och lära om den här frågan.

Victoria och Estelle lyssnar intresserat.Foto: KUNGAHUSET.SE

Kronprinsessan och Estelle åkte båt ut till Askö och klev i land glada – trots tuff sjö, skriver Stockholms universitet på sin hemsida.

Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum, var väldigt imponerad av Victoria och Estelle.

– Det är väldigt tydligt att Victoria talar om de här frågorna med Estelle. Man märkte att det inte var första gången som Estelle fick information om vad det var för problem i havet, det är någonting som de pratar om hemma.

Estelle tittar på när mamma Victoria drar en landvad i vattnet. Landvaden är ett nät med flöten och sänken som läggs ut i en halvcirkel och dras in till land. Sedan kan forskare analysera växter och djur som fångats upp.Foto: KUNGAHUSET.SE

"Estelle blev väldigt förtjust i den"

Professor Lena Kautsky visade nya arter som kommit till Östersjön, blanda annat den kinesiska ullhandskrabban.

– Prinsessan Estelle blev väldigt förtjust i den. Den gömde sig hela tiden när Estelle försökte titta på den, så det tyckte hon var spännande. Hon gav den namnet "Kina", säger Tina Elfwing.

Vad betyder kronprinsessan Victorias engagemang i de här frågorna?

– Jättemycket. Hon är otroligt kunnig och nyfiken. Jag har träffat henne flera gånger och varje gång vi ses vill hon veta det senaste inom olika områden. Jag är jätteimponerad.