Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dyker kungen upp vid ”fel” slott

Kunde inte fira som vanligt – då tog Silvia det oväntade initiativet
Sällskapet utanför Strömsholms slott.
Foto: Ann-Sofie Klint

Kungen, drottningen och prinsessan Birgitta gjorde en utflykt till Strömsholms slott – i kungens splitternya BMW.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att 70-plussare ska stanna hemma så mycket som möjligt.

– De ville väl ha en utflykt i isoleringen, precis som jag, säger Ann-Sofie Klint som fick syn på kungaparet.

Ann-Sofie Klint var på utflykt tillsammans med familjen vid Strömsholms slott utanför Västerås på lördagseftermiddagen.

De ville titta på fisken asp som just nu leker i vattnet kring slottet.

– Vi skulle se på aspar, den här fisken, de är ju stora och häftiga, så vi åkte dit. När vi står där och tittar ner i vattnet så kom en snygg bil uppkörande framför slottet, och vi sa att så där får man ju inte köra? Då skämtade jag om att det kanske är kungen? Och så var det det.

Drottning Silvia och prinsessan Birgitta klev också ur bilen – en splitterny BMW M8 Competition. 

Sajten Bytbil har tidigare rapporterat att kungen valt en specialbeställd lackering på bilen – men inte vilken färg.

Kungen valde uppenbarligen en blå.

– Min son sa sen att det var kungens nya bil. Det var ju häftigt, man är ju inte så rojalistisk, men är ju intresserad ändå. De ville väl ha en utflykt i isoleringen, precis som jag då, säger Ann-Sofie Klint, som berättar att hon höll noga avstånd till både kungaparet och sina barn under utflykten till Strömsholm.

Kungen, drottningen och prinsessan Birgitta gjorde en utflykt till Strömsholms slott – i kungens splitternya BMW. Sedan sågs de gå in i slottet.
Foto: Ann-Sofie Klint
Prinsessan Birgitta, kungen syster, bakom stora solglasögon.
Foto: Ann-Sofie Klint

Hovets informationschef: Bryter inte några restriktioner

Sedan flera veckor tillbaka har kungen och drottningen inte synts till utanför Stenhammars slott där de vistas under coronapandemin.

Den 5 april höll kungen ett tal till svenska folket från Stenhammar, och sa att många inte kommer kunna resa och umgås med familjen under påskhelgen.

– Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma, sa kungen då.

– Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss.

Från Stenhammars slott utanför Flen till Strömsholms slott utanför Västerås är det ungefär 7 mil, och en timmes bilfärd. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren är kung Carl Gustaf och drottning Silvia noga med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Kungaparet befinner sig sedan ett antal veckor tillbaka på Stenhammar till följd av coronakrisen. Kungaparet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och att göra utflykter är något som kungaparet har möjlighet att göra, utan att för den skull bryta mot några restriktioner.

Hon vill inte uttala sig mer om resan till Strömsholm.

– Privata utflykter är inget som hovet kommenterar, men kungaparet är väldigt noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Margareta Thorgren.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör personer som är 70 år eller äldre begränsa sina ”nära kontakter.” De uppmanas att hålla sig undan platser där många människor vistas samtidigt, men promenader i friska luften är inget problem. Vad gäller inrikesresor bör alla ”tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra.”

Carl Gustaf höll söndagen den 5 april tal till nationen

Kungens varma tack till alla som kämpar mot coronaviruset: ”En civil mobilisering är inledd”

Vad tycker du om färgen på kungens nya bil?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.