Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här drar Estelle och Oscar i gång julfirandet

Victoria, Estelle och Oscar tar emot årets granar till julfirandet i kungafamiljen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Det är studenter vid jägmästarprogrammet på SLU som överlämnar granarna.Foto: KUNGAHUSET.SE

Det lackar mot jul – också i kungahuset.

I morse tog Victoria, Estelle och Oscar emot årets granar till julfirandet i kungafamiljen.

– Det är en årlig tradition som funnits i kungafamiljen under lång tid, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det är lite mer än en vecka kvar till jul. Även för kungafamiljens medlemmar märks detta av. Julbestyren är i full gång och torsdagen markerade att det verkligen inte är långt kvar.

Då kom nämligen kronprinsessan Victoria till Stockholms slott för att ta emot årets julgranar. Med sig hade hon barnen prinsessan Estelle, 5, och prins Oscar, 1.

https://www.instagram.com/p/BcrbZ-4HkYS/?taken-by=kungahuset

Granarna överlämnades av studenter vid jägmästarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och de används sedan på Drottningholm, Haga och Stockholms slott.

– Det är en årlig tradition som har funnits i kungafamiljen under lång tid. Studenter vid SLU har överlämnat julgranar till Slottet sedan 1960-talet, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Estelle och Oscar kikade förtjust på granarna och funderade säkert redan nu på hur de skulle pynta den hemma på Haga slott. Victoria stod och pratade med studenterna.

Det brukar variera vilka ur kungafamiljen som kommer till Slottet för att ta emot granarna. 

Men prinsessan Estelle har börjat bli van i dessa sammanhang. Det här var hennes tredje år som julgransmottagare. De tidigare åren hade hon dock inte sällskap av lillebror Oscar utan enbart av kronprinsessan Victoria.

Kungen bjuder på jullunch

Julgransöverlämnandet skedde vid 9-tiden på torsdagsmorgonen, och sedan fortsatte det med en julgudstjänst i Slottskyrkan för hovets anställda och för hela kungafamiljen.

Därefter planeras en jullunch med ett välarrangerat julbord och tal av kungen som vill ta tillfället i akt att tacka de närmare 250 medarbetare som är anställda av Kungliga hovstaterna.

– Alla medarbetare bjuds in. En stor del av de som arbetar vid hovet möter aldrig kungafamiljen i sitt dagliga arbete och därför brukar den här jullunchen vara en av årets höjdpunkter när hela kungafamiljen deltar och kungen tackar alla för goda medarbetarinsatser, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I och med att kungafamiljen växt och det blivit små prinsar och prinsessor i familjen deltar förstås även dessa efter bästa förmåga.

– Det är en fin och uppsluppen stämning. Kungen tycker att det är väldigt viktigt att tacka alla medarbetare och det är en tradition som han håller i, säger Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.