Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här brister det för Daniel i talet om dottern Estelle

Det brast för prins Daniel då han pratade om Estelle i sitt tal.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Tanken på att missa tid med dottern Estelle, 5, fick det att brista för prins Daniel.

Han var märkbart berörd när han berättade om känslorna för sin dotter.

– Jag orkar knappt prata om det, sa han i ett tal.

Sex år.

Så många år skiljer det sig generellt i livslängd mellan en lågutbildad och en högutbildad person, berättade prins Daniel i ett tal under fredagen.

Prins Daniel tog upp den klasskillnaden i ett tal på "Pep Forum", där han berättade varför han och kronprinsessan Victoria grundade Generation Pep. 


LÄS ÄVEN: Victorias stöd till Karolina Klüft efter förlossningen 


Han markerade kraftigt mot ojämlikheten i människors hälsa och välbefinnande.

– Nej, Sverige ska vara ett land där alla barn och unga får samma förutsättningar till ett aktivt liv, sa han i sitt tal.

Prins Daniel: "Orkar knappt prata om det"

Prins Daniel exemplifierade vad ett sex år kortare liv innebär och kopplade det till sin egen dotter, prinsessan Estelle.

– Vi som har barn vet vad mycket som hinner hända på sex år och vad mycket man missar om man inte får vara med. Vår lilla tjej där hemma, Estelle, fyller sex år i februari. Bara tanken, jag orkar knappt prata om det, på att missa en månad eller ett år av hennes liv till följd av ohälsa. Det orkar jag personligen knappt tänka på, sa prins Daniel, märkbart berörd.

– Sex år är hela resan från BB och in till skolans sexårsverksamhet. 

Kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Daniel.
Foto: / OLLE SPORRONG EXP

Prins Daniel tog upp konkreta vardagssituationer som man går miste om på sex år.

– Det är sex födelsedagar med allt fler ljus på tårtan. Det är 300 fredagsmys. Men framför allt är det fler än 1 000 grå vardagar med middagsbestyr och fritidsaktiviteter.


LÄS ÄVEN: Skådespelarens kärleksskämt till kronprinsessan Victoria 


I sitt tal tog han upp sin egen erfarenhet av ohälsa – och betonade hur viktig just vardagen blir. 

– När man drabbas av ohälsa, som jag själv har erfarenhet av, så är det de där middagarna med vänner och vardagslivet det man värderar högst.

Prins Daniel: "Vi kan inte acceptera det"

Prins Daniel manade till handlingskraft och ansvar från alla delar av samhället. Företag, ideella organisationer, politiken, medier och föräldrar har alla ett viktigt uppdrag i att sätta barn och unga i rörelse.

I slutändan leder små handlingar till ett längre liv, sa prinsen.

– Vi kan inte acceptera att vissa liv rymmer så många färre dagar än andras liv. Bara för att du råkar födas i en annan familj med andra socioekonomiska förutsättningar, sa prinsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.