Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är prinsessan Sofias nya jobb – efter beslutet

Prinsparets stiftelse om deras senaste rapport om näthat
Prinsessan Sofia.Foto: www.kungahuset.se / Photo: Erika Gerdemark Kungahuset.se / The Royal
Prinsessan Sofia.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips roller som representanter för kungahuset kan bli mindre efter kungens beslut att dra in barnbarnens H.K.H-titlar.

Nu, en månad efter beslutet, kommer beskedet om Sofias nya jobb – i december tar hon plats i styrelsen för Skandias stiftelse.

– Jag ser fram emot att bidra till arbetet, säger Sofia i ett pressmeddelande.

Prinsessan Sofia, 34, har blivit utsedd till ny styrelseledamot i Skandias stiftelse ”Idéer för livet”.

Prinsessan tillträder som styrelseledamot i samband med styrelsemötet den 9 december. 

– Jag har sedan länge ett stort engagemang för barn och unga och har följt det viktiga arbete som ”Idéer för livet gör”. Stiftelsen stöttar viktig forskning kring ungas välmående och jag ser fram emot att bidra till det arbetet, säger Sofia i ett pressmeddelande.

Stiftelsens ordförande, Stina Liljekvist, menar att Sofias kunskaper och engagemang kommer att tillföra värdefull kompetens till stiftelsens arbete.

– Det är oerhört glädjande att prinsessan Sofia kommer att vara en del av styrelsen för ”Idéer för livet”. Prinsessan har ett stort engagemang i frågor som stiftelsen arbetar med och hennes kunskap kommer att vara viktig för att utveckla verksamheten. Vi lägger nu ytterligare fokus på forskning och effektmätning av förebyggande insatser för barn och unga, säger Stina Liljekvist.

Stiftelsen är oberoende och styrelsen består av ledamöter från olika samhällsaktörer. Styrelsen samlas fyra gånger om året för att ta beslut om vilka lokala projekt, forskningsinitiativ och metodutveckling som ska beviljas stöd.

Nya uppdraget – en månad efter kungens beslut

För en månad sedan presenterade riksmarskalken Fredrik Wersäll stora förändringar inom kungahuset, efter att kung Carl Gustaf tagit beslut om att fem av hans barnbarn inte längre ska tituleras kungliga högheter. 

Det innebär att ett allt tyngre ansvar läggs på kronprinsessan, och att ansvaret för prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Sofia kan komma att mjukas. Det betyder att de i större utsträckning kan ägna sig åt andra typer av uppdrag utanför representationen av kungahuset.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, sa Fredrik Wersäll under en presskonferens.

Carl Philip och Sofia har i tidigare intervjuer sagt att de ännu inte kan svara på hur kungens beslut kommer att påverka dem – men att de kommer att stötta statschefen när det behövs.

Carl Philip och Sofia startade sin egen stiftelse i samband med att de gifte sig 2015. Då bestämdes det att stiftelsen skulle arbeta med barn och unga. Bland annat fokuserar de på att få en schysstare nätvardag för unga.

Expressen söker hovet.

Hon skapade Prinsessan Sofias succéklänning

Designern Therese Zetterberg är kvinnan bakom prinsessan Sofias nobelklänning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.