Här är nya bilden på kungafamiljen. De är samlade utanför Solliden på Öland. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNHär är nya bilden på kungafamiljen. De är samlade utanför Solliden på Öland. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Här är nya bilden på kungafamiljen. De är samlade utanför Solliden på Öland. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prins Alexander. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Sofia, prins Carl Philip och prins Alexander. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prins Alexander.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel, Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prins Nicolas och prinsessan Madeleine. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrins Daniel, Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prins Nicolas och prinsessan Madeleine. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel, Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prins Nicolas och prinsessan Madeleine. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sofia, lilla Alexander och Carl Philip. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNSofia, lilla Alexander och Carl Philip. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Sofia, lilla Alexander och Carl Philip.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Madeleine och prinsessan Leonore. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia pussar på sin son. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Sofia pussar på sin son. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia pussar på sin son.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Hela familjen samlad. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNHela familjen samlad. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Hela familjen samlad. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Här är nya bilden på hela kungafamiljen

Publicerad

SOLLIDEN

Här är en unik bild:

Hela nya kungafamiljen samlade för första gången på Öland och Sollidens slott. Med de två nya prinsarna - Oscar och Alexander.

Längst fram? Kungen och drottningen, så klart. Med Sveriges framtida drottning mellan sig: Allas vår Estelle!

Det var dagen efter kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli som hela kungafamiljen samlades vid Sollidens slott för det som på många sätt är ett unikt och historiskt foto - i kungliga sammanhang.

Det är första gången som alla i kungafamiljen är samlade på Sollidens slott sedan ankomsten av de två senaste små medlemmarna: Prins Oscar och prins Alexander.

Det var i våras som först prins Oscar kom till världen i mars och sedan prins Alexander i april. I samband med Victorias födelsedag vill kungafamiljen bjuda på något extra och samlas för familjefotografering.

– Ja, det finns ett stort intresse kring kungafamiljen och nu kom man fram till att man skulle ta den här bilden, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Tradition som kanske tas upp igen

Det var ett fåtal fotografer inbjudna till Sollidens vackra trädgård och bilden togs på förmiddagen, strax före lunch. Alla i familjen är härligt sommarklädda och Margareta Thorgren säger:

– Det blev en fin fotografering med alla familjemedlemmar.

Förr om åren när kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine var små var det en tradition med en sommarbild på familjen. Den traditionen försvann dock senare, men verkar nu kunna tas upp igen i och med den nytagna bilden.

Kronprinsessan Victoria med lilla prins Oscar i sin famn.Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Hovets Margareta Thorgren:

– Nu tar vi ett år i taget och ser vad som händer. Nu är det den här bilden och så får vi se nästa år.

Victoria och Daniel lediga i Villa Skönvik

Hela kungafamiljen är nu lediga på Öland och kungaparet avbröt kort sin ledighet i tisdags när de var med vid premieringen av Årets ölänning. Silvia uttryckte då sina varma känslor för Öland och Solliden:

– Det här är vår oas. Det är här vi kan samla familjen på sommaren och krafter.

Även prins Daniel uttrycker sin värme för Öland:

– Vi trivs så bra.

 

LÄS MER: Kungafamiljen njuter av sin Ölandssommar

 

Drottning Siliva hand i hand med prinsessan Estelle.Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Han och kronprinsessan Victoria har sitt nybyggda hus Villa Skönvik inne på området. Villa Skönvik byggdes 2013 och ligger inne på Sollidens slottsområde - bara 300 meter från Kalmarsund. Drottning Silvia har tidigare berättat att hon tycker det är ett "väl genomarbetat och genomtänkt hus som har allt du kan kräva, allt från rymd till att det är oerhört funktionellt".

Det finns tre eldstäder i Villa Skönvik och parets stora vardagsrum överblickar Kalmarsund.

Nästa officiella plikter som väntar för medlemmarna är för kungaparet när de åker till OS i Brasilien. Även prinsessan Sofia och prins Carl Philip har några småuppdrag, bland annat i Båstad, under ledigheten.

Prinsessan Sofia och prins Alexander.Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Prins Alexander döps i september

Nästa gång alla samlas i ett stort officiellt sammanhang är vid prins Alexanders dop den 9 september i Drottningholms slottskyrka. Dopet av prins Alexander blir tredje gången som det hålls kungligt dop i modern tid i Drottningholms slottskyrka. Det var prinsessan Madeleine som bröt den gamla traditionen att ha dop i Slottskyrkan på Stockholms slott. När prinsessan Leonore och prins Nicolas döptes var det i Drottningholms slottskyrka.

Prins Alexander är hertig av Sörmland och är enligt successionsordningen nummer fem i den svenska tronföljden efter sin far och före sin faster prinsessan Madeleine. Med största sannolikhet blir det ärkebiskopen Antje Jackelén, nye överhovpredikanten och biskopen Johan Dalman och hovpastor Michael Bjerkhagen som döper prins Alexander. Samma präster som nu senast förrättade dopet av prins Oscar.

– När vi har mer information kring dopet kommer vi att kommunicera ut det, säger Margareta Thorgren.

 

LÄS MER: Så blir Estelles sommar på Öland

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.