Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är lyxmenyn för
de nyblivna makarna

Stefano Catenacci står bakom menyn för det nyblivna brudparet och deras gäster.
Foto: Tommy Pedersen

Det har gått många rykten de senaste veckorna.

Men nu står det klart vad det nygifta paret får njuta av för mat på bröllopsfesten under ett tak av rosa blommor.

Stefano Catenacci har varit superhemlig in i det sista.

Trots att han tidigt bekräftade att det var han som skulle stå för maten på bröllopsfesten, vägrade han avslöja vad det skulle bjudas på.

När Expressen talade med stjärnkocken sa han att det skulle bli något "svenskt och somrigt." Och nu står det klart vad bröllopsgästerna kommer att bjudas på under lördagskvällen.

Då släppte Hovet den officiella menyn på sin hemsida. Och visst var det en meny med stora svenska inslag.

Middag under ett blomtak

Till förrätt kommer det bland annat att bjudas på kalixlöjrom, senapssill och lite Västerbottenostpaj.

Detta följs av en fiskrätt med val mellan laxöring, sparris och laxrom.

Sedan kommer det att bjudas på kalvfilé från Holmbergs gård, täckt i Västervikssenap.

Och till efterrätt blir det "pavlova", en marängdessert, med jordgubbsglass.

Bjudas på nostalgitripp

Och de munvattnande rätterna kommer att avnjutas utomhus i ett partytält som har upprättats.

I taket kommer det att sväva en krans bestående av björklöv och rosa blommor. Samtidigt kommer väggen bakom brudparet att draperas av ett kollage av ljusrosa pioner och hortensior.

Och vid borden kommer det att bjudas på en nostalgitripp. Glasen som används skänktes till Kungaparet 1976 och kuverten beställde av Karl XIV Johan en gång i tiden.

Självklart kommer gästerna inte behöva bli torra i strupen heller.

Svenska snapsar blandas med en utsökt Trimbach Riesling Vieilles Vignes från 2009.

MENYN

FÖRRÄTT
Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche,

skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje,

matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum

och liten Västerbottenostpaj

FISKRÄTT
Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris,

råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott

med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom

KÖTTRÄTT

Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård

med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås,

morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar

EFTERRÄTT

"Pavlova" med italiensk maräng, smultronsorbet

och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron


FÖRDRINK/CHAMPAGNE
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2008

FÖRRÄTT
Svenska snapsar och öl

eller

Trimbach Riesling Vieilles Vignes 2009 Alsace

FISKRÄTT

Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne

KÖTTRÄTT

Auxey-Duresses 1:er Cru 2010 LA Chapelle Dom. Lafouge

DESSERTVIN

Sattlerhof Beerenauslese 2010 Südsteiermark

Dukningen

Honnörsbordet pryddes av etagerer och kandelabrar i brännförgyllda bronser från 1800-talet och rosa och vita försommarblommor som pioner, luktärt, trädgårdsrosor, daggkåpa och akleja.


Blommor

I taket svävar en stor krans av björklöv med hängande bågar av rosa blommor. Blommorna vid honnörsbordet är arrangerade i brännförgyllda bronser ur Kungl. Husgerådskammaren samlingar. Bakom brudparet en fond av ljusrosa pioner, hortensia och hundkex.


Glas

Glasen var de glas som skänktes till Kungaparet vid bröllopet 1976 av riksdag och regering, med andra ord svenska folkets gåva till brudparet.


Silvertallrikar

Kuverttallrikarna som användes vid huvudbordet beställdes av Karl XIV Johan, de övriga var från senare delen av 1700-talet och förmodligen beställda av Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika samt Gustav III.


Förrätten

Tallrikar med Gustaf V:s monogram och Tre kronor. Rörstrand 1910.

Besticken är beställda av drottning Désirée, Bernadotternas första drottning. De har ett pålött monogram, EBD (Eugenia Bernhardina Desideria), och är helförgyllda. De tillverkades i Stockholm cirka 1830–40.


Fisken

Tallrik med grönt blomstermotiv, Rosenthal Monbijou. Sent 1900-tal. Besticken är av den välkända svenska modellen Olga. Gafflarna är svenska, tillverkade vid mitten av 1800-talet, medan knivarna i samma modell beställdes av Gustaf VI Adolf på 1950-talet.


Kötträtten

Tallrikar prydda med texten Drottningholms slott samt med kunglig krona, Rörstrand 1910. Besticken beställdes av drottning Josefina och är i modellen Prins Albert.


Desserten

Tallrikar med fjäril och blomstermotiv märkta KPM,( Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin), 1800-tal.

BRÖLLOPSLINNET

Bröllopslinnet består av Klässbolsdukar och över hundra år gamla servetter vävda i damastteknik. Det går åt cirka 640 kvm linne till hela bröllopsdukningen på Drottningholms slott.


Servetterna är vävda år 1891 i Lille i Frankrike av väveriet Lemaitre Demestre & Fils, som var beläget på Place de la Gare på Rue de Baisses 19. I mönstret finns svensk-norska unionsvapnet, vävt i mitten på servetten. Alla servetterna, 500 stycken, som används tillhör till unionslinnet. År 1891 fanns det 999 servetter. Av dem används fortfarande 919, tack vare Fatburens skonsamma skötselmetoder. Behandling av kallmanglad damast görs enligt gammal tradition. Den består av 18 olika delmoment från fläckborttagning och tvättning till vikning, mangling och valsning. Linnet lagras i ett svalt förråd i minst tre månader innan de tas i bruk igen så att fibrerna hinner vila och hitta sin rätta form igen.


Mönstret i de 45 Fru Embla-dukarna är enkelt och utgör en fin bakgrund till dukningen. De är beställda år 2013 från Klässbols som i sin tur har anlitat ett väveri i Italien för måttets skull. Bredden är 2,5 meter och det är få väverier i Sverige som kan väva så breda dukar. Dukarna är beställda med tanke på de nya Sverigemiddagar som hålls på Kungliga slottet och där man dukar runda bord. Fatburens andra dukar är antingen för små eller för stora för runda bord som används vid dessa middagar. Materialet är linne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.