Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är kungens nya närmsta män

Foto: Expressen
Foto: SVEN LINDWALL

Bara det senaste halvåret har kungen fått två nya medarbetare: 

Riksmarskalken Fredrik Wersäll och stabschefen Jan Salestrand – som båda jobbar mycket tätt med kungen. 

– Det är väldigt spännande, säger Jan Salestrand.

Det är Fredrik Wersäll, 67, tidigare hovrättspresident för Svea hovrätt, som har tagit över rollen som riksmarskalk. 

Han blir därmed kungens närmaste man, leder riksmarskalksämbetet och håller i kontakterna med exempelvis riksdag och regering.

Fredrik Wersäll tillträdde sin roll den 1 september 2018 – även om han tjuvstartade lite i våras, då han bistod hovet med råd gällande Svenska Akademien, som befann sig mitt i sin värsta kris. 

– Kungen har bidragit ganska bra till att skapa lugn i den här organisationen, säger han på en presslunch på Slottet. 

Vill se över strukturer 

Den tidigare hovrättspresidenten har en lång karriär som toppjurist bakom sig, och han berättar att han gärna vill bidra till att hovet blir mer öppet och transparant. Fredrik Wersäll säger också att det finns vissa strukturer inom hovet som han uppfattar som gammaldags – och som han vill se över. 

Kungen, drottningen och kronprinsessan samtalar vid Riksdagssupén på Slottet – kungafamiljens bjudning för Sveriges regering och riksdagsledamöter. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Det var med glädje han sa ja till kung Carl Gustafs erbjudande, när han blev uppkallad till möte på Slottet. 

Och nu arbetar han från det arbetsrum som riksmarskalken alltid haft som sitt. 

– Jag sitter i samma rum som Axel von Fersen gjorde. Hoppas att det går bättre för mig, säger han. 

Fredrik Wersäll tycker att den viktigaste uppgiften för kungen är att vara en samlande kraft för folket. 

– Kungen har varit monark i över 40 år. Han har en enorm erfarenhet, en enorm drivkraft och ett stort samhällsintresse. 

Stabschefen: Väldigt spännande erbjudande 

Dessutom har kungen fått en ny stabschef och förste adjutant – Jan Salestrand, 64, som stöder kungen och som sköter kontakten mellan Försvarsmakten och hovstaten. 

Jan Salestrand lämnade i augusti sitt jobb som statssekreterare hos Peter Hultqvist på försvarsdepartementet, för att ta plats i kungens stab. Han har tidigare varit chef för Högkvarteret och för Försvarsmaktens ledningsstab. 

– Det är väldigt spännande att efter så många år inom en myndighet få det här erbjudandet av kungen, att få se den här sidan av statsskicket. Man går hela vägen runt på något vis, säger han. 

Jan Salestrand lämnade sitt tidigare uppdrag som statssekreterare åt Peter Hultqvist (S) efter valet 2018. Foto: TT / TT

Han arbetar exempelvis med att rekrytera och utbilda adjutanter till kronprinsessan Victoria – och är mitt uppe i en sådan process nu. En adjutant är en militär, av hög grad, som biträder en kunglighet i dess arbete. 

Kungen och kronprinsessan har tolv vardera, som tjänstgör en månad om året som vakthavande adjutant. 

Två framtida regenter. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Fredrik Wersäll säger att kronprinsessan Victoria har gått i drottningsskola sedan hon föddes – och att det är likadant för prinsessan Estelle, som också en dag ska bli statschef. 

– Jag uppfattar att kungen alltid mycket målmedvetet har förberett Victoria för hennes framtida roll, säger Fredrik Wersäll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.