Här anländer kungaparet till Solliden på Öland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottningen Silvia passade på att vinka till besökarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Kungaparet anländer i en Volvo XC90, tätt följda av Säpo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Kungaparet inledde sin sommarvistelse på Solliden på söndagen. De anlände i sin bruna Volvo med kungen vid ratten – och fick ta emot folkets hyllningar från en barnfamilj på plats i slottsparken.

Vid 17.30-tiden på söndagen rullade kungaparets Volvo XC90 in på Solliden på Öland, tätt följd av en Säpobil. Kung Carl Gustaf körde och drottning Silvia satt bredvid medan hovpersonal satt i baksätet.

Samtidigt kördes kungens jeep fram, så att han ska kunna använda sig av ett sportigare fordon under vistelsen på sommarnöjet.

Flaggan med stora riksvapnet, vilket vittnar om kungens närvaro, har hissats framför slottet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Det anlände strax före stängningsdags i slottsparken, som tidigare varit full av folk i det strålande sommarvädret. Men en barnfamilj hade dröjt sig kvar – och fick därmed något av en privat träff med kungaparet. De små döttrarna i familjen vinkade och drottningen vinkade tillbaka.


LÄS ÄVEN: Estelle spexade framför mormor Silvia 


Till Skåne för begravning

Kungen och drottningen ska tillbringa större delen av sommaren på Solliden. Men redan på onsdag reser de till Skåne där grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister, tidigare överhovmästarinna och nära vän till kungafamiljen, ska begravas. Begravningsceremonin äger rum i Trolle Ljungby kyrka utanför Kristianstad.

Kungens jeep kördes fram under söndagseftermiddagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Grevinnan stod mycket nära drottning Silvia och var hennes mentor allt sedan Silvias första tid i Sverige.

– Alice var en mycket nära vän till både oss och till vår familj. Med sin värme, lojalitet och klokhet har hon alltid varit ett stort stöd, sade kungen sedan Alice Trolle-Wachtmeister dött vid 91 års ålder. 


LÄS ÄVEN: Kung Carl Gustafs ögonsten 


Det blir ett kort besök i Skåne. På fredag-lördag nästa vecka firas Victoriadagen under två dagar på Solliden. Evenemanget blir extra festligt i år eftersom kronprinsessan fyller 40.

Några dagar senare reser kungaparet till München. Det är en privat minnesresa – eftersom det i år är 45 år sedan de träffades på sommar-OS i München. 

Kungaparet på Sollidens uppfart.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.