Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här anländer kungafamiljen till Dagmars begravning

Kungen och drottningen har sju barnbarn.
Här anländer kung Carl Gustaf och drottning Silvia till Oscarskyrkan.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kronprinsessan Victoria.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Tord Magnuson och prinsessan Christina.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Marianne Bernadotte.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Hela kungafamiljen var på plats när Dagmar von Arbin fördes till sista vilan.

Hon var kungens äldsta släkting – och en viktig länk till hans pappa, prins Gustaf Adolf.

Hela kungafamiljen var på plats när Bernadottes ”grand old lady” begravdes i Oscarskyrkan i Stockholm. 

Enligt Svensk Dam såg kungen sammanbiten ut när han anlände till kyrkan strax före klockan 13. Han hade ett starkt band med Dagmar, som är kungens äldsta släkting. 

”Kungafamiljen var på plats. Fint och känslosamt avsked till en släkting i Bernadottefamiljen”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i en kommentar.

Var tärna på kungligt bröllop

När Dagmar von Arbin förs till sista vilan sätts också punkt för en epok. Hon var en viktig länk till kungens pappa print Gustaf Adolf, som lät Dagmar vara tärna när han gifte sig med prinsessan Sibylla i Koburg 1932. 

Cirka 300 personer slöt upp till den privata begravningen i Oscarskyrkan, däribland prinsessan Christina och Tord Magnuson, skriver Svensk Dam. Även många från Bernadotte-släkten fanns på plats. 

Dagmar von Arbin var syssling till kung Carl Gustafs far och stod kungafamiljen nära. Tillsammans med officeren Nils-Magnus von Arbin fick hon fem barn: Marianne, Louise, Cathrine, Jeanette och Madeleine.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, berättade i förra veckan att även kronprinsessan Victoria och prins Daniel och prins Carl Philip och prinsessan Sofia också skulle närvara på begravningen. 

Begravningen är privat. De i kungafamiljen som befinner sig i Sverige kommer att närvara”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms. 

Dagmar begravdes i Oscarskyrkan 

Dagmar von Arbin somnade in den 22 december på seniorboendet förra året. Enligt hennes dotter Cathrine von Arbin var hon frisk in i det sista. 

– Det är väldigt tomt. Mamma var ju en stark, varm och underbar mamma. Vad mer kan man såga om en sådan person som hon var?, sa dottern Cathrine von Arbin en dryg vecka senare. 

Nu begravs alltså Dagmar von Arbin i Oscarskyrkan på Östermalm i Stockholm som hon har en speciell anknytning till. Den är döpt efter hennes egen farfars far kung Oscar II. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.