”Han har alltid varit Elizabeths favoritson”

Prins Andrew uppges vara drottning Elizabeths favoritson.
Foto: SANG TAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.
Foto: SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN
Prins Edward.
Foto: I-IMAGES / POLARIS

Han må vara kronprins men Charles är inte drottning Elizabeths favorit bland sönerna.

Det avslöjas i en ny tv-dokumentär.

– Andrew har alltid varit Elizabeths favoritson, säger Paul Burrell, prinsessan Dianas före detta butler, enligt Mirror.

Prins Charles, 72, är nummer ett i den brittiska tronföljden och väntas ta över allt fler av drottning Elizabeths uppgifter den kommande tiden. Men den nya tv-dokumentären ”The Royal Family At War” avslöjar att hans egen bror Andrew, 61, brädar honom som sin mammas gunstling.

– Det är riktigt spänt mellan Charles och Andrew. Andrew har en helt annan relation med deras mamma, drottningen har varit mycket involverad där, säger författaren Katie Nicholl, som skrivit flera böcker om kungahuset, i dokumentären.

Dokumentären fokuserar helt på Charles och Andrews relation med drottningen och varandra medan yngste sonen Edward, 57, inte ges något större utrymme.

Båda tjänstgjorde i brittiska flottan under flera år, men Andrews bedrifter överskuggade Charles. Andrew var helikopterpilot under Falklandskriget och när han återvände hem tog drottningen emot sonen personligen när hans fartyg lade till i England.

– Han kom tillbaka som en hjälte och var verkligen kungafamiljens guldgosse, säger Katie Nicholl.

Bröderna har helt olika syn på de kungliga privilegierna

Trots att Andrew lämnade sina kungliga plikter på grund av sexbrottsanklagelserna mot honom i Jeffrey Epstein-skandalen säger Paul Burrell att Andrew ”aldrig har gjort något fel vad drottningen anbelangar”.

– Jag tror att drottningen alltid har haft något av en blind fläck när det gäller prins Andrew, säger journalisten Penny Junor i dokumentären.

Något som bidragit till den växande klyftan mellan bröderna är att de enligt uppgift har helt olika syn på hur man hanterar sina kungliga privilegier. Andrew brukade till exempel använda den kungliga helikoptern för golfresor till Skottland.

– Charles ansåg att om du vill hålla på och lattja så får du göra det separat från familjen och betala för det själv, säger Dickie Arbiter, drottningens före detta pressekreterare, i dokumentären.

Prins Charles.
Foto: CHRIS JACKSON / AVALON / STELLA PICTURES

”Det är tydligt att bröderna har problem”

Relationen mellan Andrew och Charles blev inte bättre under drottningens diamantjubileum 2012. Då fick Andrew inte fick stå tillsammans med drottningen på balkongen i Buckingham Palace när hon mottog folkets hyllningar – trots att Charles fick det.

– Det där var något som Andrew hade svårt att acceptera, säger Penny Junor som får medhåll av Katie Nicholl:

– Det är tydligt att bröderna har problem.

Drottningen kröntes den 2 juni 1953. Flera hovreportrar var övertygade om att Elizabeth skulle lämna över tronen till prins Charles när hon fyllde 95 tidigare i år, men så blev det alltså inte. Men när den tiden kommer lär inte Andrew få någon framträdande position i kungahuset enligt de som medverkar i dokumentären.

– Drottningens tid som regent har varit fri från skandaler och Charles vill inte bli den som ändrar på det. Därför behöver han omge sig själv med människor som inte kommer att ställa till bekymmer för honom, säger hovexperten Victoria Arbiter i dokumentären.

Se kritiserade prins Andrew-intervjun om Epstein

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.