Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hagasessorna nobbar
prins Alexanders dop

Prinsessan Christina, prinsessan Désirée och prinsessan Birgitta nobbar prins Alexanders dop på fredag.Foto: SVEN LINDWALL
Carl Philip, prins Alexander och Sofia. Prinsessan Birigtta, som är gudmor till Carl Philip, kommer alltså inte medverka vid dopet.Foto: KATE GABOR, KUNGAHUSET.SE
Sofia med sin son prins Alexander.Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Prinsessan Birgitta ska spela golf, prinsessan Christina ska resa bort och prinsessan Désirée har tackat nej.

Kungens systrar nobbar dopet för prins Alexander.

– Man kan inte vara på två ställen samtidigt, säger prinsessan Birgitta, som är gudmor till prins Carl Philip.

Hagasessornas närvaro på de kungliga dopen

När prinsessan Estelle döptes 2012 var samtliga Hagasessor på plats i Slottskyrkan i Stockholm.

När prinsessan Leonore döptes 2014 var alla Hagasessor på plats inne i Drottningholms slottskyrka – förutom prinsessan Birgitta.

När prins Nicolas döptes 2015 var det bara prinsessan Margaretha av Hagasessorna som kom till Drottningholms slottskyrka. Varken Christina, Désirée eller Birgitta var på plats. Inte heller deras familjer. Prinsessan Christina representerades dock av sin make Tord och sönerna Oscar, Gustaf och Victor med respektive.

När prins Oscar döptes 2016 närvarade prinessan Christina och sin äldre syster, prinsessan Margaretha.

Detta är Hagasessorna

Margaretha

• Född 1934. Den äldsta av Hagasessorna. Lever ett tillbakadraget liv i byn Chipping Norton i Oxfordshire i England.

• Familj: Gifte sig 1964 med affärsmannen John Ambler, som avled 2008. Tillsammans fick de barnen Sybilla, Edward och James.

Birgitta

• Född 1937. Är engagerad i golf och välgörenhet, och har en egen golftävling uppkallad efter sig.

• Familj: Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen (1961-2016, hans död). Barnen Carl Christian, Désirée och Hubertus.

Désirée

• Född 1938. Bor på slottet Koberg i Västergötland.

• Familj: Prinsessan Désirée, friherrinna Silfverschiöld, gifte sig 1964 med friherre Niclas Silfverschiöld. Har tillsammans barnen Carl, Christina och Héléne.

Christina

• Född 1943. Kallas Titti av familjen och vännerna. Har vigt sitt liv åt kampen mot cancer och orättvisor, och för jämlikhet.

• Familj: Gift med Tord Magnuson. Paret har sönerna Gustaf, Oscar och Victor.

På fredag döps prins Carl Philips och prinsessan Sofias förstfödde. Då ska prins Alexander under högtidliga former döpas i Drottningholms slottskyrka.

Men det ser ut att bli utan kungens systrar, Hagasessorna, på plats i kyrkan.

Prinsessan Birgitta, gudmor till prins Carl Philip, är upptagen med sitt stora intresse: Golf. Hon berättar för Expressen att hon under en hel vecka, fram till och med nästa söndag, är med och arrangerar en golfturnering för 140 golfspelare från hela världen.

– Det är omöjligt för mig att vara med.

Hur känns det?

– Det är klart att det är tråkigt. Men man kan inte vara på två ställen samtidigt.

Prinsessan Désirée och prinsessan Christina kommer inte på dopet

Inte heller prinsessan Désirée eller prinsessan Christina kommer att närvara under dopet. Prinsessan Desirée sa först ja – men tvingades sedan säga nej.

– Jag har inte möjlighet att komma upp, säger hon.

 

LÄS MER: Prinsessan Sofia om förberedelserna inför dopet

 

Prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson är på resa när dopet sker, bekräftar Magnuson.

Huruvida kungens äldsta syster, Prinsessan Margaretha, kommer att närvara är fortfarande oklart. Hon bor sedan många år tillbaka i England. Hon har dock dykt upp på majoriteten av de stora festligheterna under de senaste åren.

Prins Alexander döps på fredag.Foto: KATE GABOR, KUNGAHUSET.SE

Oklart om prinsessan Margaretha kommer

Hovet vill inte kommentera om prinsessan Margaretha kommer att närvara vid dopet på fredag:

– Vi berättar om vilka som kommer till dopet först samma morgon som dopet sker, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Närmast självskrivna inbjudningskort har förstås gått ut till svenska kungafamiljen, drottning Silvias familj och prinsessan Sofias. Representanter för de nordiska kungahusen kommer med stor sannolikhet också att komma till fredagens festligheter.

Drottning Silvia har tidigare avslöjat att alla prins Alexanders små kusiner – Estelle, Leonore, Nicolas och Oscar – väntas dyka upp på dopet.

Alla partiledare för riksdagspartierna är förstås också inbjudna. Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas ledare har dock båda sagt nej.

"Båda Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Isabella Lövin, har fått var sin inbjudan. Lövin kommer att vara med – men inte Fridolin.

– Han är på ett skolbesök hela dagen, så det krockar tyvärr. Så blir det ibland, säger Emma Stark, pressekreterare till Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.