Prinsessan Christina mår bättre och tar sig nu an ytterligare ett officiellt uppdrag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURESPrinsessan Christina mår bättre och tar sig nu an ytterligare ett officiellt uppdrag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Christina mår bättre och tar sig nu an ytterligare ett officiellt uppdrag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
I december förra året närvarade hon också vid de årliga Nobelfestligheterna och representerade då kungafamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNI december förra året närvarade hon också vid de årliga Nobelfestligheterna och representerade då kungafamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I december förra året närvarade hon också vid de årliga Nobelfestligheterna och representerade då kungafamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hagasessan Christinas stöd till kungafamiljen

Publicerad

Prinsessan Christina har under en längre tid behandlats för blodcancer.

Men nu har hennes situation blivit bättre – och nu tar hon över ett uppdrag som kronprinsessan Victoria och drottning Silvia tidigare tagit hand om.

– Prinsessan mår bättre, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hösten 2016 meddelade hovet att en av kungens fyra systrar, prinsessan Christina, drabbats av kronisk blodcancer.

Behandlingen har varit tuff och påfrestande för Christina och hennes familj. Cellgiftsbehandlingarna gav inga resultat och prinsessan tvingades att genomgå en stamcellstransplantation.

Under behandlingstiden utförde hon inga officiella uppdrag och försvann från vimlet där hon ofta brukade synas med maken Tord Magnuson.

Efter mer än ett år av behandlingar har det ljusnat – och nu kommer prinsessan att göra ett av sina första officiella uppdrag sedan sjukdomen.

Prinsessan Christina har under hösten synts allt mer. Förutom Nobel var hon med vid firandet av H&M-Stefan Perssons 70-årsdag. Foto: OLLE SPORRONG

Hovet: "Prinsessan mår bättre"

På Förintelsens minnesdag den 27 januari delar Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen ut ett stipendium. I år är det just Christina som överlämnar stipendiet.

– Det är ett viktigt stipendium som såväl kronprinsessan, prins Daniel och drottningen tidigare har överlämnat. I år är det prinsessan Christina som gör det, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det här måste innebära att prinsessan Christina efter sin sjukdom mår väsentligt bättre?

– Absolut. Prinsessan mår bättre.

Drottning Silvia delade ut stipendiet 2017.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Det har slumpat sig så att det varje år är en medlem i Sveriges kungafamilj som överlämnar stipendiet. I år var det prinsessan Christina som täckte upp och stöttade kungafamiljen, som under hennes sjukdomstid funnits där för henne.

Stipendiet är på 300 000 kronor och utdelas årligen på Förintelsens minnesdag till personer eller grupper som "har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen".

Jacob Mühlrad fick stipendiet 2017

Förra året överlämnades stipendiet av drottning Silvia till 2017 års mottagare, kompositören Jacob Mühlrad. Han använde stipendiet för att slutföra ett körverk som bygger på ett fiktivt samtal mellan honom och hans morfar, som överlevde Förintelsen.

– Det är en väldigt stor ära och det känns väldigt viktigt att få den här chansen. Det hade inte varit möjligt att berätta om hur min morfar överlevde ett av de värsta brotten mot människor genom historien utan Micael Bindefelds stiftelse. Jag är enormt tacksam för det, sa Mühlrad då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.