Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hagasessan Christinas stöd till kungafamiljen

Prinsessan Christina mår bättre och tar sig nu an ytterligare ett officiellt uppdrag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
I december förra året närvarade hon också vid de årliga Nobelfestligheterna och representerade då kungafamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Christina har under en längre tid behandlats för blodcancer.

Men nu har hennes situation blivit bättre – och nu tar hon över ett uppdrag som kronprinsessan Victoria och drottning Silvia tidigare tagit hand om.

– Prinsessan mår bättre, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hösten 2016 meddelade hovet att en av kungens fyra systrar, prinsessan Christina, drabbats av kronisk blodcancer.

Behandlingen har varit tuff och påfrestande för Christina och hennes familj. Cellgiftsbehandlingarna gav inga resultat och prinsessan tvingades att genomgå en stamcellstransplantation.

Under behandlingstiden utförde hon inga officiella uppdrag och försvann från vimlet där hon ofta brukade synas med maken Tord Magnuson.

Efter mer än ett år av behandlingar har det ljusnat – och nu kommer prinsessan att göra ett av sina första officiella uppdrag sedan sjukdomen.

Prinsessan Christina har under hösten synts allt mer. Förutom Nobel var hon med vid firandet av H&M-Stefan Perssons 70-årsdag. Foto: OLLE SPORRONG

Hovet: "Prinsessan mår bättre"

På Förintelsens minnesdag den 27 januari delar Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen ut ett stipendium. I år är det just Christina som överlämnar stipendiet.

– Det är ett viktigt stipendium som såväl kronprinsessan, prins Daniel och drottningen tidigare har överlämnat. I år är det prinsessan Christina som gör det, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det här måste innebära att prinsessan Christina efter sin sjukdom mår väsentligt bättre?

– Absolut. Prinsessan mår bättre.

Drottning Silvia delade ut stipendiet 2017. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Det har slumpat sig så att det varje år är en medlem i Sveriges kungafamilj som överlämnar stipendiet. I år var det prinsessan Christina som täckte upp och stöttade kungafamiljen, som under hennes sjukdomstid funnits där för henne.

Stipendiet är på 300 000 kronor och utdelas årligen på Förintelsens minnesdag till personer eller grupper som "har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen".

Jacob Mühlrad fick stipendiet 2017

Förra året överlämnades stipendiet av drottning Silvia till 2017 års mottagare, kompositören Jacob Mühlrad. Han använde stipendiet för att slutföra ett körverk som bygger på ett fiktivt samtal mellan honom och hans morfar, som överlevde Förintelsen.

– Det är en väldigt stor ära och det känns väldigt viktigt att få den här chansen. Det hade inte varit möjligt att berätta om hur min morfar överlevde ett av de värsta brotten mot människor genom historien utan Micael Bindefelds stiftelse. Jag är enormt tacksam för det, sa Mühlrad då.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!