Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hade vi vetat hade vi hållit honom i handen"

Anders Lettström berättar nu om känslorna efter sin nära vän Noppe Lewenhaupts död.
Foto: SVEN LINDWALL
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hittades död i vattnet vid Djurgården i Stockholm tidigare i våras.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

UPPLANDS VÄSBY. Anders Lettström, 69, var en av Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupts bästa vänner.

I en stor intervju med Expressen berättar han om sitt sista foto av ”Noppe”, om ”lunchgänget” som sågs dagar innan ”Noppes” död och om drottning Silvias motstånd till kungens umgänge.

– Det innebär att vi inte träffas officiellt, säger Anders Lettström.

Varje fredag står ett bord uppdukat i saluhallen på Östermalm. Ett 15-tal goda vänner, ”lunchgänget”, samlas – däribland Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt och Anders Lettström.

Noppe

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt var en svensk greve och krögare. Han var ägare till den exklusiva medlemsklubben Noppes i Stockholm – känd som en person som alltid hade ett leende på läpparna.

På ”Noppes” begravning berättade prästen Hans Rhodin:

– "Noppe" valde att lämna oss och jordelivet. Han valde att göra det när han tyckte att det var den bästa tidpunkten, när allt var som vanligt.

”Noppe” hittades död i vattnet utanför Hundudden på Djurgården i Stockholm den 28 februari.

De umgås över god mat och dryck, talar om veckan som gått och om veckorna som ska komma.

Det är från det här lunchbordet som Anders Lettström har sitt sista minne av ”Noppe”.

När Anders kom till lunchen, strax innan halv tolv en fredag i februari, satt fyra personer på rad på en sida av ett bord.


LÄS MER: Noppes änka Lee Lewenhaupt om sorgen: Han var mitt allt 


Företagsledarna Harry Faulkner och Tommy Adamsson, advokaten Björn Rosengren – och så ”Noppe” Lewenhaupt.

– Vad fan. Hur sitter ni egentligen, utbrast Anders och fortsatte:

– Vet ni vad ni ser ut som? Ni ser ut som de där gamla, sura gubbarna i ”The Muppet Show” som sitter på läktaren!

Anders Lettström tog upp sin telefon och tog en bild av vännerna. Den hjärtliga stämningen bland kompisarna som skrattade med varandra förevigades.

Ingen kunde tro att det skulle bli en av de sista bilderna på ”Noppe”.

Fick samtalet när han var i Alperna

Det har gått lite mer än tre månader sedan Anders Lettström, som befann sig på sportlov i schweiziska Alperna, fick samtalet.

– ”Noppe” är död.

Anders och ”Noppe” lärde känna varandra redan i tonåren och har sedan dess varit oskiljaktiga vänner.


LÄS MER: Noppe hedrades av vännerna på krogen 


När ”Noppe”, bara 69 år gammal, hade gått bort var det ett självklart val för Lettström att avbryta sin utlandsresa och åka hem till Sverige.

– Det var en ren instinkt. Om inte för egen del så för min fru, Christina, som bland andra vänner fanns där för att stötta ”Noppes” fru Lee.

Lee Lewenhaupt har tidigare berättat om sorgen efter makens död.
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL

Anders Lettström har tillbringat i stort sett hela sitt vuxna liv i fastighetsbranschen – på positioner som börsbolagschef och under den senare delen av karriären på olika vd-poster.

I dag är han bland annat vd för Sköldnora Förvaltnings AB, bolaget som förvaltar släktgården Sköldnora Kungsgård i Upplands Väsby där vi nu möts för lunch.

Under tiden vi sitter i matsalen kommer en av Lettströms hantverkare in och frågar hur han vill ha det med en glasskiva som ska bytas ut.

– Här pågår det verksamhet dygnet runt, säger han och förklarar att huvuddelen av verksamheten kretsar kring uthyrning av stallar – det står över 200 hästar på Sköldnora.

Anders Lettström naturlig finansiär

Med bakgrund i fastighetsbranschen och som god vän till ”Noppe” var det naturligt för Anders Lettström att kliva in och finansiera lokalen där Noppes medlemsklubb har sin verksamhet.

– Vi var några finansiärer som grundade ett bolag och köpte en lokal bredvid Teatergrillen. Dels för att vi tyckte idén som ”Noppe” hade var kul, dels för att stötta ”Noppe”.

Det var Anders Lettström som förhandlade det första hyresavtalet mellan bolaget och dåvarande AP Fastigheter.

Bolaget heter Gubbtolvan AB. Varför döpte ni det så?

– Vi hade inget namn på det först. Men så var vi ju tolv delägare och ”Noppe” sa: ”Ni är sådana gamla gubbar så jag tycker bolaget ska heta Gubbtolvan”, säger Anders och himlar med ögonen.

– Jag sa till ”Noppe” att det är patetiskt. Men han tyckte det var bra och skrattade så han tjöt.

Det sägs ju annars att ”Gubbtolvan” är kretsen runt kungen?

– Det är det nog inte. Eller ja, delvis. Det finns säkert de av finansiärerna som känner kungen. Kungen har ett stort umgänge, säger Anders och fortsätter:

– Men namnet ”Gubbtolvan” är ju något som medierna har fört vidare och gjort sig roliga över då och då.

Var det självklart för dig att finansiera lokalen för ”Noppes” klubb?

– Ja. Han bollade upp idén som han verkligen brann för. Han hade ju hämtat inspiration från ”Tramp” och ”Annabel’s” i London när han var och jobbade där. Han hade en dröm om ett ”Annabel’s” i Stockholm och det blev det här. Jag gjorde det mest för att stötta ”Noppe”. Och för att det var en kul idé.

Noppes medlemsklubb

Noppes medlemsklubb är exklusiv för medlemmar - och endast ett 1000-tal har tillträde till lokalerna. Bland medlemmarna finns flera ur medie- och nöjesvärlden, men också näringslivsprofiler och andra med maktpositioner i samhället. Kung Carl Gustaf är en av medlemmarna. Enligt ryktet är hans medlemsnummer 1. Klubben grundades av "Noppe" år 2002.

Noppes klubb som Anders Lettsröm var med och finansierade.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Bara dagar efter lunchen i saluhallen valde ”Noppe” att avsluta sitt liv. Tisdagen den 28 februari tog han sitt sista andetag.

"Noppe" hittades död på Djurgården

Han hittades död i vattnet utanför Hundudden på Djurgården.

Familjen har valt att vara öppen om att ”Noppe” själv tog beslutet att dö. Under ”Noppes” begravning höll prästen Hans Rhodin griftetalet och berättade om familjens tankar.

– Han var kanske rädd för att bli gammal. Rädd för att ligga till last. Kanske var det kemisk obalans. Vi vet inte varför han valde det.


LÄS MER: Noppes önskan om sin egen begravning 


De anhöriga vittnar om chock och förvåning när beskedet kom att ”Noppe” gått bort.

– Jag förstår inte vad som flög i hans huvud! Att det skulle bli så här, har änkan Lee Lewenhaupt berättat för Hänt.

"Det fanns inte en signal"

Anders Lettström berättar om den stora förvåning som spred sig bland vännerna och familjen efter att orsaken bakom ”Noppes” död hade klarnat.

– Det fanns inte en signal. Han var rätt nöjd och glad, utåt sett. Firman gick bra, han hade fler medlemmar än någonsin och massor av roliga event uppbokade. Han hade ett stort umgänge som han hade en väldigt bra relation till.

Han säger själv att ”Noppe” omgav sig av hundratalet vänner och bekanta, unga såväl som gamla, och alla hade tveklöst funnits vid ”Noppes” sida för att hjälpa till om han hade signalerat att han behövde det.

– Hade vi vetat något hade vi ju suttit och hållit honom i handen, vi de närmaste kamraterna.

”Noppe” hade tillbringat kvällen på medlemsklubben Noppes där det denna dag var ostronpremiär.

Han hade sedan gått hem, bytt om och sagt till sin fru att han skulle i väg på en privat middag.

– Han hade sagt till Lee att han kommer hem vid halv tolv igen. Och det brukar han aldrig säga, säger Anders Lettström som, tillsammans med andra vänner, har fått information från familjen om ”Noppes” sista kväll.

Vännerna runt ”Noppe” fick veta den tragiska nyheten kort efter att polis och räddningstjänst hittat honom i vattnet.

– Vi är många som saknar ”Noppe” varje dag, säger Anders Lettström.

Kungen besökte ofta Sköldnora

Vid bordet i matsalen på Sköldnora kungsgård, där vi nu äter lunch, har ”Noppe” suttit många gånger.

Och vännen Anders ”Aje” Philipson har förstås rört sig på ägorna. I nästa vecka ska han hit på lunch.

Och så kung Carl Gustaf förstås – hans besök på Sköldnora har varit många. Det var här som Silvia Sommerlath, innan hon förlovat och gift sig med kungen, höll till när hon först började vistas i Sverige.

De fyra männen har i medier beskrivits som ungdomsvänner och trion har kallats för ”kungens närmaste”.

– Kungen har ju ett jättestort umgänge. Hans närmaste umgängeskrets är säkert 500 personer, så jag vill inte påstå att vi är hans närmaste vänner. Själv har jag bara känt kungen i 50 år, säger Anders och skrattar.

Prins Carl Philip, drottning Silvia och kungen lämnar kyrkan efter Noppes begravning.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter boken ”Den motvillige monarken” och rapportering om att du hade betalat kriminella för att rentvå kungens heder framstod det som att ni hade slutat umgås. Var det verkligen så?

– Nej, det kan jag inte säga att det var. ”Noppe”, ”Aje” och jag har umgåtts kontinuerligt. Vi har aldrig varit ovänner. Annat är det för kungen, vars fru har uttryckt synpunkter på vem kungen ska umgås med. I den kungliga familjen är det ju som i alla andra familjer – hustrun bestämmer vem maken ska umgås med.

– Det innebär att vi inte träffas officiellt. Det blir skriverier på en gång, och det är varken jag, kungen eller någon annan i kungafamiljen betjänt av.

Det måste ha varit en hård press på er vänskap? 

– Det finns bara ett sätt att förhålla sig till det och det är att vara rakryggad. Jag skulle aldrig låta mig knäckas av medierna. Det var nog mest jobbigt för kungen under hela den här tiden.

Varför då?

– Först blir han uthängd, får utstå en enorm massa påhopp i och med boken som påstod att han hade ett osunt leverne med kriminella och prostituerade. Det kunde han rycka på axlarna åt och tänka att de får väl skriva om det, jag kan inte gå ut och dementera rykten. Det var kungens inställning, säger Lettström och tillägger att han aldrig träffat en av de som pekades ut som bokens huvudkällor: Mille Markovic.

– I samma veva drog TV4 i gång en granskning av drottningens pappas nazistbakgrund. Det tror jag också var en belastning för hela den kungliga familjen, men särskilt för drottningen. Hon hade legat sömnlös år ut och år in, försökt reda ut och sätta sig in i vad som faktiskt har hänt. Drottningen är en oerhört emotionell person, så känner man henne förstår man.

Anders Lettström om "Den motvillige monarken"

”Droppen som fick bägaren att rinna över”, som Lettström uttrycker det, var ljudupptagningar som skulle visa hur Lettström hade kontakt med kriminella för att rentvå kungens heder.

– Kungen har ju valt att viga sitt liv åt monarkin och att driva den vidare. Det här var nog ett angrepp på statsskicket mer än på honom som person.

Anders Lettström beskriver de många publiceringarna om kungen och hans vänner som ett exempel på hur journalister agerar för att hjälpa varandra att upprätthålla ett drev.

Publiceringarna efter boken ”Den motvillige monarken” gjorde sammantaget att förtroendet för kungen som statschef störtdök.

– Jag tror att han var ledsen och bekymrad, säger Anders Lettström.

Expressen har varit i kontakt med hovet som valt att inte kommentera Anders Lettströms uttalanden.

Kung Carl Gustaf tillsammans med Noppe Lewenhaupt och drottningens brorsson Patrick Sommerlath.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG / MEDIABILDPAT

”Noppe” lämnar efter sig sin hustru Lee och styvsonen Leonard som tagit över driften av medlemsklubben Noppes.

De hundratals vänner som finns runt ”Noppe” saknar honom varje dag. Tillsammans hjälper de varandra att bearbeta sorgen.

Änkan Lee kommer fira midsommar i Dalarna med Anders Lettström och hans familj.

– ”Aje” kommer också med familjen, liksom Sten Tegnér. De har ju småbarn. De blev pappor i livets slutskede, som vi säger, säger Lettström och ler stort.

– Man får hålla hårt i de vänner man har.

Hjälp finns att få

Har du tankar om självmord, här finns hjälp att få.


Mind - Självmordslinjen


Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar


www.mind.se


Nationella hjälplinjen


Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22


Jourhavande medmänniska


Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.


www.jourhavande-medmanniska.se


BRIS vuxentelefon


Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12


BRIS – Barnens hjälptelefon


Tel: 116 111.


Aktuella öppettider på www.bris.se


Svenska kyrkan


Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06.


Ring 112 och be om att bli kopplad.


SPES telefonjour


Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22.


SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.