Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunnila Bernadottes diadem säljs på auktion

Här bär Gunnila Bernadotte diademet som nu är till salu.Foto: Hasse Friden / STELLA PICTURES HASSE FRIDEN
Här är diademet som säljs.Foto: Bukowskis / BUKOWSKIS

Nu säljer familjen den framlidna grevinnan Gunnila Bernadottes diadem.

Smycket, som har burits på kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop, har ett utropspris på 60 000 kronor.

– Det är en stor ära för oss att få förmedla diademet, säger Sophia Åkerlund, smyckesspecialist på Bukowskis.

I september drabbades kungafamiljen av en stor sorg. Grevinnan Gunnila Bernadotte, som var en del av kungafamiljen, avled 93 år gammal.

Begravningsgudstjänsten skedde inne i Slottskyrkan i Stockholm, och sedan gravsattes hon på Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

Nu har Gunnila Bernadottes familj bestämt sig för att sälja hennes pärl- och diamantdiadem. Bukowskis har fått hedersuppdraget att hålla i auktionen.

– Det är en stor ära för oss att få förmedla det diadem som blev Gunnila Bernadottes signum. Vid alla högtidliga tillfällen bar hon det och givetvis kunde diademet ses på både kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop, säger Sophia Åkerlund, smyckesspecialist på Bukowskis, i ett pressmeddelande.

Foto: Bukowskis / BUKOWSKIS

"Hoppas att det kan dra i väg"

Sophia Åkerlund berättar att utropspriset ligger på 60 000-80 000 kronor.

– Men jag hoppas att det kan dra i väg. Diadem är inte alltid jättelätta att sälja, men vi ser en ökning av intresset.

 

LÄS MER: Kungafamiljens "grand old lady" – Gunnila Bernadotte

 

Diademets modell är väldigt ovanlig och är delvis format som en liljekonvalj. Det är gjord av platina, diamanter och odlade pärlor och är stämplat med franska stämplar.

Den liljekonvaljkvisten som finns på diademet går även att ta av och bära separat som brosch.

Gunnila Bernadotte bar diademet vid Madeleines och Victoria.Foto: Bukowskis / BUKOWSKIS

Kungliga smycken såldes för en halv miljon

Bukowskis har tidigare förmedlat smycken med kunglig härkomst. Bland annat ett representationsgarnityr som dåvarande kronprins Karl-Johan Bernadotte gav bort till riksståthållre Hans Henrik von Essens maka år 1816. Delar av detta – halsband, örhängen och brosch i guld, silver krysopras och diamanter – såldes för en halv miljon kronor i november 2005.

Så sent som förra hösten såldes också ett armband från 1895 som beställdes av holländska drottning Emma. Slutpriset landade på 130 000 kronor.