Grace Kelly - stilikon men inget helgon...

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sval elegansMed vita handskar, pärlhalsband och prydlig frisyr blev Grace Kelly en stilförebild för en hel värld.
Furst Rainier och stil­ikonen Grace Kelly i kappa, vita handskar och "Kelly-väska" under ett besök i Stockholm 1957.
Familjeidyll?Utåt sett såg fursteparet, och deras tre barn Caroline, Albert och Stéphanie, ut som en perfekt familj. Flera källor hävdar dock att både Grace och Rainier hade kärleksaffärer vid sidan av äktenskapet.
Grace gjorde tre filmer med Alfred Hitchcock, bland annat "Fönstret mot gården" med James Stewart.
Foto: Paramount Pictures
Furstinnan Grace Kelly med yngsta dottern ­Stéphanie och furst Rainer. Grace och Stephanie var också tillsammans när Grace 52 år gammal miste livet i en bilolycka 1982.
Foto: Swan / Visual Press Agency
Stephanie och Grace.
SkandalporträttTidigare i år revs gamla sår upp i familjen när "Grace of Monaco", med NIcole Kidman i titelrollen, gick upp på bio. Albert, Caroline och Stéphanie beskyllde filmens skapare för att sprida en osann bild av deras mamma.
1 / 8

Grace Kelly är känd som världens mest eleganta och prydliga stilikon - med sin Kelly-bag, sina pärlhalsband och de vita handskarna.
Men Expressen EXTRA/Allt om Mode kan nu berätta historien om kvinnan bakom det graciösa ansiktet - där män och förbjudna kärleksaffärer var en del av vardagen.
- Hon bar visserligen vita handskar, men var inget helgon, har filmregissören Henry Hathaway berättat.

Det spelar ingen roll om regnet öser ner, om det är varmare än i helvetet, eller om jorden håller på att gå under.
Inget biter på dem.
De svettas inte, håret ligger perfekt upprullat och handleden som handväskan vilar på rör sig inte en millimeter.
I dag är det bara drottning Elizabeth II som är välsignad med den där nästan utomjordiska egenskapen av sval elegans. Men innan dödsolyckan 1982 var de två. För få kan mäta sig med Grace Kelly när det kommer till perfektion.
Med sina vita handskar, sin "Kellybag" och de klassiska pärlhals­banden gjorde hon mode av den prydliga damens look.

Grace Kelly och furst Rainer under ett besök i Stockholm 1957.


Än i dag är den före detta Hollywoodstjärnan och furstinnan av Monaco en stilikon - 32 år efter sin död. Men bakom den svala framtoningen gömde sig en annan kvinna, som många gånger levde ett liv som var allt annat en prydligt och elegant.
★★★
Det är visserligen en överdrift att säga att de många skandalerna i Monaco började i samband med att Grace Kelly ­flyttade dit. Otrohetsaffärer, bråk och utomäktenskapliga barn fanns i det lilla furstendömet redan innan det.
Furst Alberts farmor tillika Grace Kellys svärmor, prinsessan Charlotte, var till exempel ett "oäkta" barn till Ludvig II.

Men i modern tid brukar man ändå säga att förbannelsen över Monaco tog fart i samband med att furst Rainier gifte sig med Grace Kelly 1956. Den världs­berömda amerikanskan tog dock inte bara olycka med sig till Europa, hon gjorde också Monaco till en glimrande och global angelägenhet.
Det var inte vem som helst som blev furstinna den där aprildagen 1956 - det var Grace Kelly.

Alfred Hitchcock, Grace Kelly och James Stewart.
Foto: Paramount Pictures


Även om hon hade en strikt uppfostran och också gick på katolsk flickskola, ska man inte sticka under stol med att uppväxten i Philadelphia på många sätt var bra, och att Grace hade det förspänt.
Pappan var en framgångsrik byggherre och familjen därmed mycket förmögen. Den unga tonåringen ansågs vara gudabenådat vacker och gjorde flera modelljobb.
Med lite hjälp av släktkontakter lyckades hon dessutom i slutet av 40-talet att få en plats på American Academy of Dramatic Arts i New York, en av USA:s ledande drama­sskolor.
Snart började framgångarna för den unga men också mycket professionella skådespelerskan som trots allt gick sin egen väg, då föräldrarna inte var särskilt positiva till hennes val av yrke.
Via teaterscenen, reklamfilmer och flera tv-jobb blev hon till slut en filmstjärna att räkna med.

Fönstret åt gården 1954.
Foto: Paramount Pictures


Efter debuten i "Fjorton timmar" 1951 följde succéer som "Mogambo" och Hitchcock-klassikerna "Slå nollan till polisen" och "Fönstret åt gården".
Rollen i "Mannen du gav mig" gav henne till och med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.
Ja, utåt sett var Grace Kelly på de flesta sett perfekt och fläckfri.
Men precis som dagens medlemmar av den monegaskiska furstefamiljen, dolde Grace ett turbulent kärleksliv utöver det vanliga.
Det sägs att hon redan under skoltiden kom i onåd hos sina föräldrar då de fick höra om hennes kärleksaffär med en av sina lärare.
Och ska man tro James Spadas Kellybiografi så hade den "prydliga damen" romanser med en rad av sina motspelare och några av dåtidens största stjärnor som Gary Grant, Frank Sinatra, Gary Cooper, William Holden och Ray Millard.

Grace Kelly i film med bland andra Frank Sinatra.


Grace Kelly hade också en diskret otrohetsaffär med charmören tillika skådespelaren David Niven som för övrigt var gift med svenska supermodellen Hjördis Tersmeden.
Svenskan sägs senare ha hämnats sin make genom att gå i säng med självaste president Kennedy, men det är en annan historia.
★★★
På frågan om hur många män i branschen som Grace hade förfört lär filmregissören Henry Hathaway ha svarat, enligt Mirror:
- Alla, hon bar visserligen vita handskar, men var inget helgon.
I mitten av 50-talet skulle dock Grace Kellys liv förändras för all framtid.
I samband med filmfestivalen i Cannes 1954 blev hon inbjuden till palatset i Monaco för en fotografering. Där mötte hon furst Rainier III som var på kvinnojakt.
Det sa klick - äntligen hade han hittat kvinnan som kunde föda honom en tronarvinge och på så sätt rädda Monaco från att hamna i klorna på grannen Frankrike.
En brevväxling lär ha följt, och några månader senare dök den då 32-åriga fursten upp i USA för att få pappa John Kellys godkännande.
Det fick han - jag menar, vem tackar nej till en prins med miljarder på banken, oavsett härkomst?
- Åh, min dotter ska gifta sig med fursten av Marocko, sa blivande brudens mamma Margaret ­felaktigt i en intervju.

Monaco


Frieriet gick oerhört fort. Och det verkade inte spela någon roll att Grace Kelly just då planerade att gifta sig med modeskaparen Oleg Cassini och hade en hemlig romans med franska skådespelaren Jean-Pierre Amount.
Med familjen, hunden, brud­tärnorna och över 80 väskor bagage hoppade stjärnan hastigt och lustigt på båten SS Constitution i april 1956 - med destination Franska rivieran.
På plats väntade århundrades sagobröllop. Den eleganta film­stjärnan skulle snart gifta sig med den rika prinsen.
Bröllopet i Sankt Nicholaskatedralen den 19 april blev pampigt. Grace Kelly fångade en hel världs uppmärksamhet med sin klänning, designad av filmklädesskaparen Helen Rose.

Grace kelly och furst Rainer.
Foto: Swan / Visual Press Agency


★★★
30 miljoner tittare följde spektaklet på tv och 700 gäster fick uppleva sagobröllopet i verkligheten. Däribland flera kända namn - som David Niven och hans Hjördis.
Snart föddes barnen Caroline, Albert och Stephanie. Monacos framtid var nu räddad.
Utåt sett bländade familjen sin omgivning med ljuset från sin egen lycka, men sanningen sägs ha varit mörkare.
- Jag har aldrig tyckt att deras giftermål var någon saga. Det var bara en ömsesidig överenskommelse. Jag kallar det ett förståndsäktenskap, sa Graces syster Peggy långt senare.

Grace Kelly.


Om man ska tro Wendy Leigh, författare till boken "True Grace", började den cigarrökande fursten också bedra sin hustru redan under bröllops­resan. Och snart bestod äkten­skapet av delade sovrum.
- Jag vet att min man har affärer med andra kvinnor. Det är väldigt frustrerande för mig och gör mig väldigt olycklig, ska Grace en gång ha sagt till sin hårfrisörska, enligt Mirror.
Men genom åren har flera uppgifter kommit fram som hävdar att även Grace hade älskare vid sidan om äktenskapet.
★★★
Det har också sagts att den forne Hollywoodstjärnan stundtals var mycket olycklig och saknade sitt gamla liv som filmstjärna.
För bröllopet med furst Rainier hade inneburit slutet på filmandet, då de kungliga plikterna och filantropiska uppgifterna tagit över hennes vardag.
Om uppgivenheten och Grace Kellys mörka vardag handlar också den film som kom ut tidigare i år med Nicole Kidman i huvudrollen.
Enligt filmen vantrivdes hon i det gigantiska sagoslottet.
Men en dag hände plötsligt något.
Hon fick besök av skräck­mästaren Alfred Hitchcock som gled in på slottsgården i sin silverfärgade Rolls-Royce. Nu skulle hon få sin chans att åter bli en stjärna i Hollywood.
Men drömmen försvann lika snabbt som den dök upp då det blev ramaskri i Monaco och maken fick ett raseriutbrott.
I turbulensen påstås det att Grace Kelly ville skilja sig, men det var lättare sagt än gjort.
Då riskerade hon att aldrig mer få träffa sina barn. Så hon tvingades stanna kvar.
När manuset kring filmen "Grace av Monaco" var klart rasade Grace Kellys tre barn Albert, Caroline och Stephanie.

Nicole Kidman som Grace Kelly i filmen Grace of Monaco från 2014.


De menade att filmen kom med osanningar och rena fantasier. Men enligt författaren Wendy Leigh är storfilmen snarare censurerad.
- Filmen visar ändå bara på en liten del av Grace liv och är inte ens i närheten av hur eländigt det skulle kunna bli, har hon sagt till Mail on Sunday.
Huruvida Grace Kelly hade stannat kvar i Monaco eller inte får vi aldrig veta.
För oavsett hur tragisk hennes vardag hade blivit, kunde det aldrig ha slutat mer olyckligt och dramatiskt än vad det till slut gjorde.
En september­förmiddag 1982 kom hon farandes från familjens sommarresidens på väg till palatset i Monte Carlo i sin Rover. Med på resan var också prinsessan Stéphanie som då var 17 år. I en kurva körde plötsligt bilen av vägen och störtade 40 meter ner för en sluttning.
Grace Kelly dog dagen efter, och blev bara 52 år. Dottern klarade sig med lindriga skador.
Vad som egentligen orsakade olyckan är fortfarande omtvistat.
Många menar att Grace Kelly fick en stroke, andra att det egentligen var den ­körkortslösa dottern som satt bakom ratten.

Familjen


★★★
Men för sonen tillika nu­varande fursten Albert II spelar anledningen mindre roll.
Han har berättat att han ständigt tänker på sin mamma, och att ryktet om att hon skulle ha varit deprimerad bara är en missuppfattning. Däremot bekräftar han hennes problem med att anpassa sig till livet på slottet.
- Att komma hit från Hollywood och tvingas uppföra sig på ett speciellt sätt måste ha varit tufft för henne i början, men jag hörde henne aldrig beklaga sig, har Albert berättat för People.
Och under en utställning förra året fångade han bilden av sin mamma på ett sätt som sammanfattar den här historien väldigt bra.
- Hon var en vacker och talangfull kvinna och en modeikon, men det var bara en liten del av hennes liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.