Victoria såg strålande ut i sin blåa baraxlade klänning från Elie Saab. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Victoria såg strålande ut i sin blåa baraxlade klänning från Elie Saab. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Getingbetygen – kungliga kalasets snyggaste klänningar

Publicerad

Kung Harald och drottning Sonja firade sina 80-årsdagar med en glammig fest på Kongelige Slott i Oslo.

Bland gästerna syntes europeiska kungligheter, men också våra svenska – som knep flest getingar för sina klänningar!

Expressens Magda Omerspahic har satt getingbetygen på gästerna.

Drottning Sonja

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD

Visst märks det att Sonja är födelsedagsbarnet? Hon räds inte för att sno all uppmärksamhet i sin limegröna klänning. Underbart att överdelen är i spets och att kragen klättrar uppför halsen. 

Hon kombinerar med en mindre stram frisyr, smycken i färg och en silvrig väska. Underbart – hon är redo för fest!

 

Kronprinsessan Mette-Marit

Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN

Mette-Marit kommer väl för evigt att förknippas med det svala, nordiska modet i jordnära färger, men den här gången blir det tyvärr lite tråkigt. Hon ser snarare ut att vara redo för ett bröllop, än ett ösigt 80-års kalas. 

Klänningens broderade överdel är vacker, men det är också det enda som sticker ut.

 

Prinsessan Märtha Louise

Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN

Oj, vilken spännande klänning Märtha Louise bar! Definitivt en av kvällens vackraste med sin frasiga och fransiga nederdel och släp. Midjan markeras fint med ett silverskärp och hon kombinerar vackert med smycken. Det blir inte för mycket av något. 

För att få fem getingar så hade jag gärna sett att hon hade haft uppsatt hår – just för att axlarna ska framhävas fint, då klänningen är axelbandslös.

 

Prinsessan Sofia

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD

Ni känner säkert igen Sofias klänning? Den svarta balklänningen med den transparenta överdelen, från Oscar de la Renta, bar hon på Nobelfesten 2015 då hon var gravid med prins Alexander. 

Klänningen är elegant och har plats för den växande babymagen.

Till det hade Sofia sexknappsdiademet och en elegant håruppsättning med sidbena. Så kunglig!

 

Kronprinsessan Victoria 

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD

Victoria såg strålande ut i sin blåa baraxlade klänning från Elie Saab – en klänning som vi fick se på kungens nobelmiddag 2010 för första gången. Den här gången var axlarna nedhasade och draperingarna på klänningen hängde tungt och vackert. 

Victoria kombinerade med tiara samt ett par tunga örhängen och en liten blå kuvertväska. Superelegant! 

 

Drottning Silvia

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD

Det går inte annat än att säga att drottningen såg majestätisk ut i sin mörkblåa spetsklänning. Elegant med de långa ärmarna och markerade midjan. 

Det är en klänning som inte tar lika stor fysisk plats som en balklänning men lyckas dra till sig uppmärksamheten tack vare dess vackra broderade mönster. Härligt att hon dessutom bjuder på ett glatt humör!

 

Drottning Margrethe

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD

Wow, drottning Margrethe vet verkligen hur man piffar till sig för fest! Den här gången bar hon en turkos långärmad spetsklänning med båturringning som framhäver hennes axlar. 

Fint kombinerat med en håruppsättning och ett halsband. Mer än så krävs faktiskt inte.

 

Prinsessan Mary

Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN

Den här champagnefärgade klänningen kommer inte gå till historiens vackraste av alla de klänningar som Mary har burit, men jag gillar att hon testar något som inte är en ”klassisk balklänning”. 

Midjan markeras fint och den rosaaktiga tonen passar fint till hennes mörka hår. För fem getingar hade det varit bättre om väskan var i en roligare färg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.