Getingbetyg: Så klädde sig kungligheterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungafamiljen med Islands president och hans fru. Se fler bilder i artikeln.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

På onsdagen kom Islands presidentpar till Sverige och inledde sitt tre dagar långa statsbesök.

Det inleddes med en välkomstceremoni på Slottet – och avslutades med en statsbankett.

Expressens Emma Malmlöf har satt modebetyg på kungligheter och gäster.

Foto: / Stella Pictures

Statsminister Stefan Löfven  

Statsministern ser stolt ut i sin frack som ser ut att nyss ha plockats av galgen i butiken. Byxorna är aningen långa men det är kul att se, likt på flera andra och enligt valbara regler, en vit fluga. 

Ulla Löfven

Midnattsblått klär statsministerfrun utmärkt och det är en klänningsmodell som hon hon burit flera gånger tidigare. Det blir vackert när överdelen i spets breder ut sig i en mörkare nyans nertill i kjolen.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Daniel

Det är inte mycket att orda om, prins Daniel bär upp sin frack på ett riktigt snyggt sätt. Men glöm inte att rätta till flugan!

Prinsessan Sofia

Wow! Prinsessan Sofia får till en fullträff i sin sotade långklänning med detaljer längs med hela tyget. Klassiskt och chict med den lilla svarta rosetten som vilar på bröstet och den mörkt röda kuvertväskan. 

Prins Carl Philip

Jag hade gärna hade sett några millimeter kortare byxor på prins Carl Philip för ett mer stilrent fall men den här typen av klädsel är knepig att få till snygg i alla vinklar. Stiligt oavsett! 

Birgitta Ed och Ulf Kristersson.
Foto: Stella Pictures/David Sica

Moderatledaren Ulf Kristersson

Ärmarna ser lite pösiga ut men skorna är lagom blanka och flugan sitter där den ska. Att vara herre i sammanhanget gör det svårt att sticka ut på en formell tillställning likt denna, men det måste ändå poängteras att Kristersson har valt ett par så klassiska, men samtidigt fashionabla, glasögonbågar att de ser snygga ut till allt.

Birgitta Ed

Jackan i delvis transparant material är svårmatchad och här blir det inte särskilt snyggt. Inte minst för att halsbandet brer ut sig så spretigt och redan tar så stor plats. Förhoppningsvis tas jackan av senare för klänningen ser fin ut.

Drottning Silvia.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia

Vilken överraskning - från klassisk dräkt på dagen till pangklänning på kvällen! Den här röda färgen klär verkligen drottningen och den volangprydda lager på lager-kjolen gör att den känns riktigt modern i sitt sammanhang. Otroligt fin ringning i halsen som också låter det vackra halsbandet ta plats. Notera också de pärlbeströdda axlarna. Stilpoäng för att skor och rundad kuvertväska matchar!

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kung Carl Gustaf

Kungens rutin gör att han sällan misslyckas i den här typen av sammanhang - det är helt enkelt för svårt då herrarnas klädsel tillåter mindre kreativitet än för damerna. Men då blir detaljernas riktighet desto mer viktiga och här har inget lämnats åt slumpen. 

LÄS OCKSÅ: Victoria stoppad av sjukdom – ställde in statsbesöket 

Foto: Stella Pictures/David Sica

Håkan Juholt

Här är det inga konstigheter, kläderna sitter där de ska och glansen i tyget ser elegant ut. Kanske att flugan hade kunnat vara i en modell större.

Åsa Lindgren

Marin- eller midnattsblått är ett säkert kort när det gäller färgval. Här mixas material på ett snyggt sätt med spets upptill och i ett mjukare material nertill i klänningen. Väskan hade dock gärna fått vara både mindre och utan handtag. 

Foto: / David Sica

Guðni Thorlacius Jóhannesson

Stilrent och snyggt med lite smalare byxben och de diskreta knapparna i västen. 

Eliza Jean Reid

Jackan matchar snyggt med den långa silvergrå kjolen och det röda läppstiftet livar upp i gråskalan på presidentfrun. Den strama knuten i håret passar perfekt till stilen. 

Prinsessan Sofia.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia

Under välkomstceremonin tidigare på dagen bar prinsessan Sofia en klänning i vacker a-linjeformad modell men som tyvärr blev lite för grafisk med de svartvita rutorna och ränderna. Speciellt med de vidare ärmarna och det breda skärpet i midjan. De eleganta örhängena och den svarta nätta hatten passar dock prinsessan utmärkt!

Foto: / IBL Bildbyrå

Foto: / IBL Bildbyrå

Drottning Silvia

För samma tillfälle på dagen valde drottning Silvia en dräkt i ett kraftigare mönstrat tyg i vintrig nyans. Till det matchade hon med både pärlor om halsen, i öronen och på den brosch hon bar på höger sida. Dessutom löpte det pärlor i större modell längs knäppningen på den klassiska överdelen. Drottningen väljer helt rätt när hon bryter av med burgundy-färgade kilklackar - även om det hade varit snyggast att stoppa fötterna i en mer spetsig modell. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.