Statsminister Fredrik Reinfeldt är på bröllopshumör och avslöjar allt om regeringens fest för brudparet. Foto: Robban Andersson
Statsminister Fredrik Reinfeldt är på bröllopshumör och avslöjar allt om regeringens fest för brudparet. Foto: Robban Andersson

Fredrik Reinfeldt avslöjar allt om festen

Publicerad
Uppdaterad
Exklusivt för Expressen avslöjar i dag statsminister Fredrik Reinfeldt allt om regeringens stora och påkostade middag för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.
Statsministerns bordsdam på middagen blir den blivande prinsens mamma - Eva Westling.
- Victoria och Daniel är väldigt mjuka och fina med varandra. Det känns verkligen som om de har hittat rätt, säger Fredrik Reinfeldt.
Detaljerna kring regeringens exklusiva och påkostade fester dagen före det kungliga bröllopet har hittills varit en väl förborgad hemlighet. Men för Expressen väljer statsminister Fredrik Reinfeldt nu att berätta allt. Han gör det i den vackra parken på Helgeandsholmen - ett stenkast från Stockholms slott.
- Vi vill att detta ska vara något som alla ska kunna fira, säger Reinfeldt.

"En glädjens högtid"

När Expressens fotograf Robban Andersson ställer upp statsministern framför slottet slår han ut armarna och konstaterar uppsluppet, och med ett skratt:
- Det är riktig rock'n'roll det här.
Fredrik Reinfeldt är uppspelt över bröllopsveckan som han kallar "en glädjens högtid".
- Roligast av allt ska bli att följa kronprinsessan Victoria och Daniel. De har ett sprudlande gott humör och det är väldigt roligt att vara i närheten av dem, säger Reinfeldt.
Fredagen börjar med en lunch i Stockholms stadshus dit hela 233 av landets 290 kommuner skickar kommunalråd. Samtliga får på plats framföra personliga hälsningar till brudparet - och överlämna kommunens eventuella presenter.
Men den stora överraskningen för brudparet blir underhållningen på lunchmottagningen. Regeringen har nämligen anlitat kronprinsessans gamla pianolärare Ingemar Thorell som kommer att framföra en specialkomponerad brudmarsch med text av Py Bäckman, "Länge leve kärleken". Klockan 18 på fredagen - bara 21 timmar före bröllopet - inleds så festligheterna i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen där den exklusiva middagen ska serveras. Totalt 263 gäster väntas delta vid middagen.
För Expressens reporter Niklas Svensson väljer statsminister Fredrik Reinfeldt att berätta allt om regeringens påkostade fest för brudparet. Foto: Robban AnderssonExpressen kan avslöja att kocken som lagar maten är Håkan Thörnström, sedan många år i den svenska kockeliten. Förra året vann han tävlingen "Årets nationalrätt" och han har tidigare ansvarat för Nobelmiddagen. Menyn har godkänts av brudparet och består bland annat av sotad pilgrimsmusselcarpaccio och örtbakad piggvarsfilé (se hela menyn på nästa uppslag) - vilket talar för att det serveras kött till huvudrätt under den hemliga bröllopsmiddagen på lördagen.
Vid regeringens middag blir det underhållning av den internationellt kända kören Eric Ericsons Kammarkör som bland annat belönats med Nordiska rådets musikpris, avslöjar statsministern. Själv har Fredrik Reinfeldt för första gången Daniel Westlings mamma Eva Westling till bordet under middagen. Hustrun Filippa Reinfeldt förs till bordet av kungen.

Order till vädergudarna

Under intervjun med Expressen hyllar statsministern vid flera tillfällen brudparet.
- De utdelar kvickheter och är vänliga mot varandra hela tiden på ett sätt som är fantastiskt.
Fredrik Reinfeldt konstaterar samtidigt att det "ska bli roligt att se gästernas kläder" de närmaste dagarna:
- Det kommer att bli väldigt färgrikt. Det tror jag många kommer tycka är spännande.
Sedan skickar han en order till vädergudarna.
- Jag hoppas att vädret är med oss när vi alla ska vinka till kronprinsessparet.
Hur skulle du beskriva brudparet?
- Ja, de känns trygga. Och det känns som om de passar väldigt väl tillsammans. Victoria och Daniel är väldigt mjuka och fina med varandra.
- Det känns verkligen som om de har hittat rätt.
Vad betyder det att vara statsminister när en kronprinsessa gifter sig?
- Det är en historisk händelse och det är stort att sen kunna gå tillbaka och säga att det hände när jag var statsminister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.