Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fräcka stölden – från Drottningholms slott

Fräcka urnstölden från Drottningholms slott.
Urnorna beskrivs som ovärderliga.
Foto: Larmtjänst / Larmtjänst
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf är ofta ute på Drottningholms slott.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två unika gjutjärnsurnor har stulits från Drottningholms slott.

Urnorna är ovärderliga, enligt företaget Larmtjänst.

– Det är ytterst tråkigt när sådant här sker, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Två ovärderliga gjutjärnsurnor har stulits från Drottningholms slott ute på Ekerö. Stölden inträffade någon gång under natten mellan måndagen 19 november och tisdagen 20 november. 

Urnorna beskrivs som ovärderliga. 

Larmtjänst uppmanar nu allmänheten att hålla utkik efter urnorna. Alla som kan ha någon information som kan hjälpa arbetet med att föra tillbaka urnorna till deras plats utanför slott uppmanas höra av sig till polisen på 114 14. 

Enligt hovet är det två Hedvig Eleonora-urnor som blivit stulna. 

– Det är mycket mycket tråkigt att sådana här stölder sker. Kungens vilja är att parker ska vara en plats för allmänheten att promenera fritt på, förklarar Margareta Thorgren. 

Det är inte heller första gången som hovets ägor ute på Drottningholm utsätts för en stöld. För nio år sedan utsattes Kina slott, ett litet lustslott intill Drottningholms slott, för en stöldkupp. 

Miljonkupp på slottet 

Totalt åtta föremål försvann under natten – och tillsammans hade de ett värde på flera miljoner kronor. Stöldgodset innehöll kinesiska kulturskatter från flera hundra år tillbaka. Bland annat en altarbägare från 1500-talet, en vinbägare av noshörningshorn och ett japanskt lackskrin med gulddekor.

Larmet om stölden kom klockan 02 på natten och sex minuter senare var vakterna där. Men då hade tjuvarna redan försvunnit på moped. 

LÄS MER: Inbrott i Kina slott gav miljoner

Tidigare i november greps två personer efter att de flugit med drönare över Drottningholms slott. Det ska då ha rört sig om två utländska medborgare som nu är misstänkta för brott mot skyddslagen.

Det här är det svenska kungahuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.