Fotoförbud kring Haga slott

Publicerad
Uppdaterad
Semesterbilden på kronprinsessan Victorias nya hem, Haga slott, kan leda till fängelse.
I alla fall om lagen följs till punkt och pricka.
Som en del av säkerhetsåtgärderna kring Haga slott har bland annat ett högt staket satts upp runt det. Det har även beslutats att allt innanför staketet och den gamla slottsruinen samt ett område kring den privata bryggan ska klassas som skyddsobjekt.
Nu har skyltarna om att det är förbjudet att fotografera skyddsobjektet utan särskilt tillstånd börjat sättas upp. Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst ett år.

Lugnar turister

Men ståthållaren Lennart Ahlgren kan lämna lugnande besked till alla turister eller fotografer som till exempel vill ta en bild av slottet.
- Vi har överlagt hur vi ska hantera det. Det är riktigt att det står att man inte får fotografera skyddsobjektet. Men det inser var och en att det är omöjligt i praktiken att beivra. Och det kommer vi inte att göra, säger han och fortsätter:
- Vi kommer inte att ifrågasätta någon som befinner sig på ett rimligt avstånd från staketet och fotograferar.
Lennart Ahlgren säger att den som däremot klättrar upp på staketet, sticker in kameran innanför det eller har med sig en hög stege kan räkna med att slottsvakten kommer att agera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.