Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslag: Inga pengar till Victorias syskon

Liberalernas Robert Hannah vill stoppa statens utbetalningar till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.Foto: Ppe/Insight Media / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
<p>Förslaget innebär att bara tronarvingen med familj får del av apanaget.<br></p>Foto: Meli Petersson Ellafi

Liberalernas Robert Hannah vill stoppa statens utbetalningar till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

I en riksdagsmotion föreslår han att endast statschefen och tronarvingen ska få ta del av det årliga anslaget från staten.

– Skattebetalare ska inte betala för kungafamiljens shoppingrundor, säger han.

Men hovet menar att motionen ger en felaktig bild.

När kungafamiljen växer, så har anslaget från staten till kungahuset ökat. Från 2010 fram till i dag har kungafamiljen vuxit från sex till tolv medlemmar. Samtidigt har anslaget under samma tid ökat med 25 miljoner kronor.

Robert Hannah.Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Av det totala anslaget är det bara en del som går till hovstaten, alltså verksamheten runt kungafamiljen – 2016 var det 65 miljoner kronor. Resten går till slottsstaten som till exempel ansvarar för museer.

– Arbetslinjen ska gälla alla, även kungafamiljen. De enda som enligt successionsordningen har något egentligt uppdrag är statschefen och tronarvingen. De andra har inget jobb och jag ställer mig frågande till varför de då ska få en del av statliga pengar, säger Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna.

I en riksdagsmotion föreslår han att apanaget ska begränsas till att bara gå till kungen och tronarvingen, alltså kronprinsessan Victoria.

– Kungafamiljen får mer pengar för att de blir fler, men de gör inte mer jobb för det.

Det påståendet tillbakavisas dock av Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

"Anslaget har utöver ett tillskott för förbättrad säkerhet endast justerats upp på samma sätt som andra statliga anslag för att kompensera pris- och löneökningar. Det finns således inget samband mellan anslaget och antalet medlemmar i Kungafamiljen", skriver hon i en kommentar.

I dagsläget fungerar utbetalningen av apanage på så sätt att hovet lämnar en budget som sedan ligger till grund för hur mycket pengar kungahuset får.

Sedan väljer kungen hur pengarna ska fördelas mellan familjemedlemmarna. Dålig hushållning av skattepengar, menar Hannah, som kräver tydligare regler.

– Skattebetalare ska inte betala för kungafamiljens shoppingrundor. Lägg skattebetalarnas pengar på till exempel stöd till funktionshindrade, inte till en av Sveriges rikaste familjer.

"Mer kungligt för pengarna"

Men att anslaget från staten finansierar kungafamiljens shoppingrundor är felaktigt, menar Jan Lindman på hovet.

– Det stämmer helt enkelt inte med verkligheten. Anslaget bekostar verksamheten på hovet i form av statsbesök, resor, kontakter med försvaret och även organisationen, alltså personalen, på hovet. En mindre del av anslaget går till kungafamiljens kostnader.

Hur mycket av pengarna som går till varje familjemedlem är inte alltid solklart. Tvärtom finns det villkor.

– För prins Carl Philip och prinsessan Madeleines del så står den del av anslaget som de får i relation till den mängd officiella uppdrag som de utför på kungens uppdrag.

Jan Lindman summerar:

– Anslaget har inte ökat för att familjen expanderat. Tvärtom: Nu får man mer kunglig verksamhet för pengarna eftersom de nu är fler och kan göra mer jobb. Men de får inte mer pengar för det.

Följ Expressen kungligt på Facebook för fler kungliga nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.