Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Finns inte mycket utrymme att göra fel"

I en ny intervju berättar Silvia om kungabarnens uppväxt.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl
Silvia intervjuas i tyska familjemagasinet Nido.
Alla tre kungabarnen har nu blivit föräldrar, och Silvia har totalt fem barnbarn.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
Silvia berättar att hon ibland har varit ledsen över hur hennes egna barn har utsatts för ständig bevakning sedan de var små.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Drottning Silvia har flera gånger känt sig ledsen över att hennes barn bevakats ständigt sedan de föddes.

Värst var det när falska rykten spreds.

I en öppenhjärtig intervju med tyska Nido berättar Silvia om barndom, uppfostran – och kungabarnen.

– Det finns inte mycket utrymme att göra fel, säger hon till magasinet.

När drottning Silvia var liten bodde hon tio år i Brasilien, tillsammans med sin tyska pappa och brasilianska mamma. Resten av uppväxten tillbringade hon i Tyskland.

Själv har hon uppfostrat tre barn i Sverige.

I en öppenhjärtig intervju med det tyska familjemagasinet Nido pratar Sveriges drottning om sin egna och om kungabarnens uppväxt, om uppfostran och barndom - och om hur dessa har förändrats med tiden.

Silvia har varit ledsen över bevakningen

Silvia berättar att hon ibland har varit ledsen över hur hennes egna barn har utsatts för ständig bevakning sedan de var små.

Att det inte alltid har varit lätt.

Silvia intervjuas i tyska familjemagasinet Nido.

– Men jag måste säga att pressen har varit rättvis mot mina barn, barnen har aldrig blivit förföljda och kunde gå till skolan i lugn och ro. Det blev svårare när de fyllde 18, då tänkte journalisterna att de var vuxna. Men det stämmer så klart inte, man blir inte vuxen från den ena dagen till den andra. De utvecklades fortfarande, säger Silvia till Nido.

Behövde följa alkoholregler mer strikt

Hon tycker att pressen ibland gått hårt åt kungabarnen - och allra värst var det när hon fick trösta barnen för att det spreds uppgifter som inte stämde, berättar hon.

Dessutom medger hon att reglerna på ett kungahus är strängare.

– Ja, så klart. Framför allt finns inte mycket utrymme att göra fel. Allmänna regler och att inte dricka alkohol innan 18 behövde mina barn följa mer strikt, eftersom de har varit förebilder, säger Silvia till Nido.

Alla tre kungabarnen har nu blivit föräldrar, och Silvia har totalt fem barnbarn.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå

Carl Philip sa: "Det är ett under"

Drottningen berättar för magasinet att hon tror att det är svårare att vara förälder - och framför allt barn - i dag. När allting "har blivit snabbare och mer komplext".

Alla hennes tre barn har nu blivit föräldrar, och Silvia har totalt fem barnbarn. Den senaste att få barn var prins Carl Philip som fick prins Alexander tillsammans med prinsessan Sofia i april.

– Det var verkligen rörande när min son sa till mig: "Det är ett under att hålla ett sådant litet väsen i sina armar, men det där ansvaret man har!" Jag känner väl igen känslan, ansvaret som plötsligt går att greppa med händerna, säger drottningen till Nido.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.