Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens val för ”Noppes” livsverk

Den 28 februari förra året gick "Noppe" bort. Han hittades död i vattnet utanför Djurgården.
Foto: AOP

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupts legendariska medlemsklubb, som kungligheter och Sveriges finanselit frekventerat, leds nu av styvsonen Leonard Johansson, 30.

Ett år har nu gått sedan "Noppe" gick bort – och flera medlemmar vittnar om en stor förändring på klubben.

– Det känns som att det äldre gardet håller på att fasas ut, säger en medlem.

Krögaren och nöjesprofilen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt blev känd för sin legendariska medlemsklubb på Östermalm i Stockholm.

En exklusiv skara medlemmar, däribland kung Carl Gustaf och stora delar av Sveriges finanselit, kunde där umgås privat. Fotoförbudet var viktigt, liksom strikt tystnadsplikt.

Den 28 februari förra året gick "Noppe" bort. Han hittades död i vattnet utanför Djurgården.

Det har nu gått ett år sedan "Noppes" död och hans livsverk – medlemsklubben som bar hans namn – lever vidare.


LÄS MER: ”Noppes” arv till hustrun Lee – 12,5 miljoner kronor”


Den drivs vidare av styvsonen Leonard Johansson, 30, barn till "Noppes" änka Lee Lewenhaupt, 58.

Och det är mycket framgångsrikt, berättar flera medlemmar i klubben som Expressen har talat med.

– Det är mer folk än någonsin som är där. Nu är lokalen fylld på fredags- och lördagskvällar, så hade vi det aldrig förr, säger en medlem.

En annan fyller i:

– Många tvivlade nog på om Leo skulle fixa att driva det vidare. "Noppe" var ju unik. Men han har verkligen överträffat allas förväntningar.

Leonard Johansson och Lee Lewenhaupt.
Foto: OLLE SPORRONG

"Gubbtolvan" fasas ut

De medlemmar som Expressen har talat med är alla anonyma. Strikt sekretess råder – och fotoförbudet inne på klubben är fortfarande i bruk.

– Fast det tas en och annan bild ändå. Det är ju en ny tid nu, där varenda människa har en telefon och kan plåta. Det kommer i och för sig sällan ut något i sociala medier utan är mer för privat bruk.

Klubben drivs vidare i samma anda och varje vecka arrangeras olika evenemang. Numera bjuds gäst-DJ:s in från tid till annan.

– Det är överlag poppigare musik och klubben riktar sig numera mot en mycket yngre publik. Det är så det känns, säger en medlem.

Samma medlem förklarar att den så kallade "Gubbtolvan", med finansmannen Anders Lettström, H&M-ordföranden Stefan Persson och kungavännen Anderson "Aje" Philipson, som länge var kärnan på Noppes medlemsklubb sällan syns till numera.

– Då och då dyker de upp. Men mycket mer sällan.


LÄS MER: ”Noppes” änka: Han var mitt allt


Styvsonen: "Det går bra"

En annan medlem väljer att sammanfatta styvsonen Leonard Johanssons förändring av klubben på detta sätt:

– Traditionen som "Noppe" startade lever vidare, samtidigt som man känner att det finns en nybyggaranda där stället letar efter en slags ny identitet.

"Noppes" styvson Leonard Johansson vill inte lämna några kommentarer med anledning av årsdagen för "Noppes" död, men säger:

– Baren lever vidare och det går bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.