Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle SporrongPrins Daniel och kronprinsessan Victoria på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle Sporrong
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle Sporrong
Kungen och drottning Silvia på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle SporrongKungen och drottning Silvia på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle Sporrong
Kungen och drottning Silvia på väg till begravningsgudstjänsten. Foto: Olle Sporrong
Gunnila Bernadotte var gift med kungens framlidne farbror Carl Johan Bernadotte. På torsdagen flaggade man på halvstång. Foto: Olle SporrongGunnila Bernadotte var gift med kungens framlidne farbror Carl Johan Bernadotte. På torsdagen flaggade man på halvstång. Foto: Olle Sporrong
Gunnila Bernadotte var gift med kungens framlidne farbror Carl Johan Bernadotte. På torsdagen flaggade man på halvstång. Foto: Olle Sporrong
Kungen och drottning Silvia. Foto: Olle SporrongKungen och drottning Silvia. Foto: Olle Sporrong
Kungen och drottning Silvia. Foto: Olle Sporrong

Familjens sista farväl av Gunnila Bernadotte

Publicerad

Här tar kungligheterna ett sista farväl av grevinnan Gunnila Bernadotte, 93.

På torsdagen gravsattes hon på Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

– Det är en stark upplevelse, säger Tord Magnuson, gift med kungens syster prinsessan Christina.

Bara några minuter innan klockan 10 anlände kungafamiljen till Slottskyrkan i Stockholm.

Då hade flaggan på Stockholms slott hissats på halv stång. Inne i Slottskyrkan väntade begravningsgudstjänst för grevinnan Gunnila Bernadotte, 93.

Det var en personlig och varm gudstjänst som förrättades av biskop emeritus och överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Av de svenska kungligheterna anlände först prins Carl Philip och prinsessan Sofia, följt av kronprinsessan Victoria och prins Daniel och sist – som brukligt – kungen och drottningen.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill närvarade inte. Hovets informationschef Margareta Thorgren kommenterar:

– Det är av olika anledningar som de tyvärr inte har möjlighet att delta.

Tord Magnuson: "Mäktigt med begravningar"

Prinsessan Christina, kungens syster, var även hon närvarande vid begravningsgudstjänsten.

– Hon var en gammal fin dam, säger Tord Magnuson, gift med prinsessan Christina, om hur han minns Gunnila.

Hur känns det att vara här på begravningen i dag?

– Det är mäktigt med begravningar. Det är en stark upplevelse. Det är ju ganska naturligt när man är 93 år.

Från nordiskt håll fanns bland annat prinsessan Benedikte av Danmark på plats.

 

LÄS MER: "Gunnila var generös och rar som ung och det har följt med henne hela livet"

 

Efter begravningsgudstjänsten åkte de kungliga gästerna i Säpo-bilar, följda av poliseskort, till Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken. Anhöriga och vänner till Gunnila Bernadotte åkte i en hyrd buss.

Här kunde de anhöriga ta ett sista farväl framme vid gravplatsen. För prins Carl Philip och prinsessan Sofia var det ett känslofyllt avsked. De båda besökte Gunnila på vårdhemmet Skogsliden, där hon bodde under sin sista tid i livet, för bara några veckor sedan.

Kungen: "Lämnar oss i stor saknad"

Gunnila Bernadotte var gift med kungens framlidne farbror Carl Johan Bernadotte.

På så sätt ingick hon i den kungliga familjen. När hon för drygt två veckor sedan somnade in var familjen helt plötsligt en medlem färre.

Kungen sa då i ett uttalande:

"Gunnila Bernadotte var gift med min farbror greve Carl Johan. Hon var mycket uppskattad, nära och trogen vän i vår familj och lämnar oss i stor saknad."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.