Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens önskan efter Noppes död

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt begravdes under fredagen. Foto: All Over Press / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Prästen Hans Rhodin höll ett tal under gudstjänsten. Foto: / SVEN LINDWALL

På fredagen togs det farväl av Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.

Under begravningsgudstjänsten för honom berättade prästen om hans död – något familjen hade önskat.

– "Noppe" valde att lämna oss och jordelivet, sa prästen Hans Rhodin i Hedvig Eleonora kyrka.

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hittades död i vattnet vid Djurgården i Stockholm onsdagen den 1 mars. Han blev 69 år gammal.

Sen dess har "Noppe" sörjts av familjen – hustrun Lee och styvsonen Leonard – och de vänner och bekanta han fått under sin långa tid som nöjesprofil i Stockholm. En av hans närmare vänner var kungen, som hade medlemsnummer 1 på "Noppes" exklusiva medlemskrog Noppes på Östermalm i Stockholm.

fredagen hölls en begravningsgudstjänst för "Noppe" i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm. Där berättade prästen Hans Rhodin om "Noppes" död i ett tal, vilket var ett önskemål från familjen.

Efter gudstjänsten förklarade Hans Rhodin att han inför talet haft många samtal med familjen och "Noppes" närmaste och att de beslutat att berätta om "Noppes" död i talet.

– Jag har diskuterat talet med familjen. De vill berätta om det här för att det inte ska förekomma några spekulationer.

"Noppe valde att lämna oss"

Noppes änka Lee Lewenhaupt kysser kistan en sista gång. Foto: / SVEN LINDWALL

I kyrkan sa Rhodin:

– "Noppe" valde att lämna oss och jordelivet. Han valde att göra det när han tyckte att det var den bästa tidpunkten, när allt var som vanligt, sa prästen inledningsvis under gudstjänsten.

Flera av gästerna hade då svårt att hålla tårarna inne.

– Ni som stod "Noppe" väldigt nära oroades över att det här kunde hända. Lee, du såg "Noppe" se sig i spegeln och att han inte tyckte om det han såg. Han var kanske rädd för att bli gammal. Rädd för att ligga till last. Kanske var det kemisk obalans. Vi vet inte varför han valde det. Men vår tro, det har vi pratat om, Lee och jag, det är att Gud är nära hela tiden. Och framför allt när vi har det som allra svårast. Då är Gud där. Och nu är "Noppe" förenad med sina föräldrar och de syskon som har gått före honom in i evigheten, sa Hans Rhodin vidare.

Silvia torkade tårarna

Den första psalmen som framfördes, nummer 310, "O Gud, du mig ej överger när jag i mörkret sänkes ner", valdes av en av "Noppes" kusiner då den brukade sjungas på familjen Lewenhaupts familjegods i Gäddeholm utanför Västerås.

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia fanns på plats under begravningen.Foto: / SVEN LINDWALL

Innan psalmen sjöngs sa prästen Hans Rhodin:

– Evig kärlek räcker inte som ord för vad Lee känner för "Noppe". Vi alla tackar Gud för "Noppes" goda hjärta. För livsnjutaren och glädjespridaren "Noppe". Amen.

Under gudstjänstens sista musikstycke, Europes "The final countdown" framförd a cappella av Carola Häggkvist, hade drottning Silvia svårt att hålla tillbaka tårarna.

Hemlig minnesstund

Silvia torkade, precis som många andra gäster som blev märkbart rörda av framförandet, sina tårar. När kungen såg sin bäste väns kista bäras ut syntes det att han var tagen och rörd.

Begravningsgudstjänsten för "Noppe" hölls i Hedvig Eleonora kyrka, men själva begravningen kommer hållas i anslutning till familjegodset Gäddeholm utanför Västerås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.