Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens hemliga plan för Hagasessan

Hagasessan Desirée blev i lördags 80 år.Foto: SVEN LINDWALL
Kungen med sina fyra systrar. Från vänster: Prinsessan Margaretha, kungen, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.Foto: JONAS BORG/KUNGAHUSET.SE

Hagasessan Désirées 80-årsdag firades med familjen i Venedig.

Trots att hon inte vill bli mer firad har systrarna har planerat att uppmärksamma dagen i veckan.

– Det får bli något spontant, säger prinsessan Birgitta.

Prinsessan Désirée har liksom kungens andra systrar levt till stor del utanför rampljuset. Hon är näst yngst av Hagasessorna, som de kallas, och blev i lördags 80 år.

Hennes syster, 81-åriga prinsessan Birgitta, berättar att Désirée firat födelsedagen med familjen.

– Hon var bortrest, i Venedig. Jag har inte talat med henne men hon kommer hem i kväll tror jag. Hon var där i tre dagar med hela sin familj, det har nog varit bra, säger prinsessan Birgitta.

Ska ses i veckan

Hennes födelsedag sammanföll i år med prinsessan Madeleines vän ”Lussans” bröllop, där kungafamiljen närvarade. Men prinsessan Désirée kommer också att firas av familjen den kommande veckan. Då stundar nämligen lillsessan Adriennes dop.

– Vi ska ses nu i veckan runtomkring dopet, och då ska vi fira henne i stället. Det blir ingen större historia, mer än att vi ses och har det lite trevligt. Hon vill inte bli firad, och då får man acceptera det. Det är vi syskon framför allt, säger prinsessan Birgitta.

Även kungen?

– Det är klart han gör det på något sätt, men det kan jag inte svara på just nu. Det får bli något spontant.

”Kommer att fira sin syster”

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att firandet av prinsessan Désirée sker privat.

– Det är klart att kungen och övriga kungafamiljen uppmärksammar Désirées 80-årsdag på olika sätt, i detalj är det inget som jag kan kommentera eftersom det är ett helt privat firande, säger hon och fortsätter:

– Om prinsessan Désirée kommer på dopet, vilket jag inte kan uttala mig om eftersom gästlistan släpps dagen innan, så är det klart att kungen kommer att fira sin syster då.