I fredags fick prinsessan Madeleine och Chris O'Neill en dotter. På måndagen offentliggörs hennes namn. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SEI fredags fick prinsessan Madeleine och Chris O'Neill en dotter. På måndagen offentliggörs hennes namn. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE
I fredags fick prinsessan Madeleine och Chris O'Neill en dotter. På måndagen offentliggörs hennes namn. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE
Prinsessan Madeleine Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Madeleine Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att namnet offentliggjorts började gästerna – här prinsessan Christina – anlända till kyrkan för Te deum. Foto: TTEfter att namnet offentliggjorts började gästerna – här prinsessan Christina – anlända till kyrkan för Te deum. Foto: TT
Efter att namnet offentliggjorts började gästerna – här prinsessan Christina – anlända till kyrkan för Te deum. Foto: TT
Madeleine och Chris. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Madeleine och Chris. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Madeleine och Chris. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Nya prinsessans namn: Adrienne Josephine Alice

Publicerad

Sveriges nya prinsessa heter Adrienne.

Bakom namnet finns – som i de flesta familjer – en kompromiss mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

– De tycker båda att det är ett väldigt fint namn, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Adrienne Josephine Alice är alla tre namn på Sveriges nya prinsessa, som formellt kommer att tilltalas Hennes kungliga höghet prinsessan Adrienne.

Ett oväntat namnval som inte fanns med i förhandsspekulationerna.

Det var kungen som meddelade namnet under en konselj på Stockholms slott på måndagsförmiddagen.

Prinsessan Adrienne blir hertiginna av Blekinge och är Madeleines och Chris tredje barn. Krävande, informerade kungen som själv är trebarnsfar.

– Det är spännande, och kräver rätt mycket. Det tar mycket tid. De här ungdomarna är ganska livliga i relation till sin storlek.

Prinsessan Madeleine startade i söndags ett Instagram-konto och i samma sekund som kungen sa namnet la Madeleine ut en bild på kontot. "Adrienne" stod det i rosa bokstäver, följt av ett utropstecken.

https://www.instagram.com/p/BgODjlfF_8g/?taken-by=princess_madeleine_of_sweden

Prinsessan Madeleine är själv hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Prinsessan Leonore, 4, är hertiginna av Gotland, och prins Nicolas, 2, är hertig av Ångermanland.

 

LÄS MER: Chris lyxiga kärleksgåva till Madeleine efter förlossningen 

 

Så enades de om namnet Adrienne

Tilltalsnamnet har säkerligen vägts fram och tillbaka. Alla föräldrar som gett namn till barn vet att det är ett givande och ett tagande – och en kompromiss har växt fram även mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

– Det är ett namn som de båda tycker mycket om. Både prinsessan Madeleine och herr Chris O'Neill tycker att det är ett väldigt fint namn, och det är utifrån det som de har valt det, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

De övriga namnen har sin koppling till släkten. Josephine är namnet på Chris farmor. Alice är namnet på prinsessan Madeleines framlidna mormor, Alice Sommerlath.

 

Nya prinsessans namn avslöjades på kungens konselj

Konseljen hölls klockan 11.15. Vid sidan av kungen satt kronprinsessan Victoria.

Kungen inledde konseljen med att berätta om att Madeleine och Chris fått ett "välskapt flickebarn", och tillade att "till och med Statsminister Stefan Löfven" kunnat se detta.

Han berättade också att prinsessan Adrienne har väldigt mycket svart hår, och upprepade att hon är välskapt, 50 centimeter lång och väger drygt tre kilo.

Prinsessan Estelle anländer till Te Deum. Foto: TTPrinsessan Estelle anländer till Te Deum. Foto: TT
Prinsessan Estelle anländer till Te Deum. Foto: TT
Prinsessan Estelle sitter mitt emellan Victoria och Daniel i kyrkan. Foto: TTPrinsessan Estelle sitter mitt emellan Victoria och Daniel i kyrkan. Foto: TT
Prinsessan Estelle sitter mitt emellan Victoria och Daniel i kyrkan. Foto: TT
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia i kyrkan. Foto: TTPrins Carl Philip och prinsessan Sofia i kyrkan. Foto: TT
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia i kyrkan. Foto: TT

 

"Väldigt livliga i relation till sin storlek"

Direkt efter konseljen hölls en presskonferens i Karl XV-salen på Slottet. Då närvarade riksmarskalk Svante Lindqvist, talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven och överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke.

– Sötnos, sammanfattade Löfven om den lilla prinsessan Adrienne.

12.15 hölls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Inbjudna gäster var förstås hela kungafamiljen, representanter för det officiella Sverige liksom anställda vid hovet.

 

Vad betyder Te Deum?

Te Deum: Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i kungahuset. Till exempel vid bröllop och dop, födelsedagar, jubileer eller andra högtidstillfällen.

 

Konselj: Vid en kunglig födsel hålls en konselj. Kungen kallar till en konselj med stöd av 5 kap. 3§ i regeringsformen som anger att regeringen sammanträder i konselj under statschefens ordförandeskap. Bland annat hålls konselj på kungens initiativ vid en tronarvinges födsel. Vid konseljen informerar kungen regeringen om följande: titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/ hertiginnedöme. Konseljen hålls dagen efter hemkomsten från sjukhuset, om inte hemkomsten sker på en lördag då konseljen hålls följande måndag.

 

Källa: Kungahuset.se

 

LÄS MER: Här myser Leonore och Nicolas med nya prinsessan 

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills tredje barn

Efter konselj och Te Deum öppnas Rikssalen där allmänheten har möjlighet att på gratulationslistor framföra skriftliga gratulationer till prinsessan Madeleine.

Den nya prinsessan är prinsessan Madeleines och Chris O'Neills tredje barn.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.