Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen återförenad – efter kungens beslut

Tidigare i höstas beslutade kungen att barnen inte tillhör kungahuset längre.
För första gången på två månader är kungafamiljen samlade igen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kronprinsessan Victoria. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Under tisdagskvällen samlas de på kungliga slottet i centrala Stockholm. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prinsessan Sofia. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Drottning Silvia är på plats. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Bild från när kungen och drottningen anlände till middagen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kungen och drottningen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
1 / 8

Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet samlas igen för första gången på två månader – och sedan kungens beslut att krympa kungahuset.

Familjemedlemmarna visade enad front vid kungliga slottet där de slutit upp för en tjusig galamiddag.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samlades alla under tisdagskvällen på kungliga slottet i Stockholm.

Familjemedlemmarna slöt upp för att närvara vid en av de årligt återkommande representationsmiddagarna.

Rätterna på kvällens meny bestod bland annat av krämig pumpasoppa, ångkokt slätvarsfilé med risotto och säsongens svamp, samt vildandsbröst. Till efterrätt bjöds gästerna på cheese cake. Middagen avslutades med kaffe och avec i Vita havet, slottets balsal, berättar kungahuset på sin Instagramsida.

https://www.instagram.com/p/B4x8VWxAFtm/

Det är första gången de samlas på två månader, sist de sågs sida vid sida var vid riksmötets öppnande den 10 september. 

Det var bara veckor senare som kungen beslutade att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre ska vara del av kungahuset. 

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Prinsessan Madeleine kom inte

Beskedet innebär också att prinsparet, Carl Philip och Sofia, och prinsessparet, Madeleine och Chris O'Neill, nu kommer att få färre officiella åtaganden. 

Samtidigt läggs allt större ansvar på kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle, vars roller som representanter för Sverige växer.

Prinsessan Madeleine, som är bosatt i Florida, fanns inte på plats vid representationsmiddagen. 

Däremot meddelade hovet tidigare i veckan att Madeleine ska vara med på Nobelfesten den 10 december. Hennes make Chris O'Neill följer dock inte med i år.

– Nej, Chris medföljer inte. Han är kvar i Florida tillsammans med barnen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.