Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experterna: Därför skrev Madeleine sin barnbok

Prinsessan Madeleines bok • Kungafamiljens sommar på Öland.
Prinsessan Madeleine släppte barnboken ”Stella och hemligheten” tidigare i år. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I programmet diskuterar Expressens krönikör Karin Lennmor och barnboksförfattaren Johanna Schreiber prinsessan Madeleines nya barnbok. Foto: Expressen TV

”Stella och hemligheten” är prinsessan Madeleines nysläppta barnbok. 

I senaste avsnittet av Expressen TV:s ”Kungafamiljen” pratar barnboksförfattaren Johanna Schreiber och Expressens krönikör Karin Lennmor om varför prinsessan valde att skriva boken. 

– Hon kände att detta är något man måste prata med barn om redan när de är små, säger Karin Lennmor. 

Den 4 juni i år presenterade och släppte prinsessan Madeleine sin nya och första barnbok ”Stella och hemligheten”. 

Boken ”Stella och hemligheten” är skriven i samarbete med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson och handlar om integritet, självkänsla och förtroende. I boken tar prinsessan upp barns utsatthet och berör känsliga ämnen såsom övergrepp. 

I samband med boksläppet berättade om hur mycket det betydde för henne. 

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Det är jättekul, sade hon. 

Experterna: Därför skrev Madeleine boken

I senaste avsnittet av Expressen TV:s ”Kungafamiljen”, som programleds av Tess Ulander, gästar barnboksförfattaren Johanna Schreiber och Expressens krönikör Karin Lennmor. 

I programmet diskuterar de varför prinsessan Madeleine valde att skriva boken.

Expressens krönikör Karin Lennmor och barnboksförfattaren Johanna Schreiber gästar Expressen TV:s ”Kungafamiljen”. Foto: Expressen TV

– Den här boken handlar om barns utsatthet. Det är ett känsligt och brinnande ämne på alla sätt och vis. Men det som har skrivits och pratats om barns utsatthet har varit för äldre barn, och hon kände att detta är något man måste prata med barn om redan när de är små, säger Karin Lennmor i programmet

I samband med boksläppet berättade prinsessan Madeleine att drottning Silvia pratade om svåra problem med sina barn redan i tidig ålder. 

– Madeleine har sagt att till och med hennes egen mamma pratade med dem om sådana här saker när de var små, och därför har hon velat skriva boken, säger Karin Lennmor. 

”Finns paralleller med Madeleine själv”

Johanna Schreiber avslöjar också att det är prinsessan som namngett samtliga karaktärer i barnboken. 

– Det är ett sätt att komma nära sina karaktärer genom att välja namn man känner starkt för. Hon har tänkt väldigt inkluderande där barnen i boken har olika nationaliteter och kommer från olika delar av samhället. Det märks att hon och hennes medförfattare har tänkt på alla barn och får alla barn att känna att de berörs, säger hon. 

Såväl Karin Lennmor som Johanna Schreiber tror också att prinsessan Madeleine i vissa delar hämtat inspiration från sitt eget liv. 

– Om man läser boken så känner jag någonstans att det finns paralleller med Madeleine själv. Stellas mamma jobbar som konstnär och flackar och far. Stella är ledsen när mamma är borta. Jag känner att det kanske är lite egna erfarenheter, säger Karin Lennmor. 

Johanna Schreiber fortsätter på samma tema: 

– Hon beskriver den här saknaden efter sin mamma på ett väldigt trovärdigt sätt. 

Handlar om nioåriga Stella som flyttar till Sverige med sin pappa.