Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten om när kungen lämnar över: ”Aldrig”

Kungen fostrades att sitta på tronen – och så är det även med prinsessan Victoria.
Kung Carl Gustaf fyller 75 år i dag.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Hur mår kung Carl Gustaf på sin 75 års-dag? 

Och när kan han lämna över till kronprinsessan Victoria?

– Aldrig. Det kommer han inte göra, säger Karin Lenmor.

Nu svarar de kungliga experterna om monarkens framtid.

Elisabeth Tarras Wahlberg, 70, tidigare hovmarskalk för kungafamiljen.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Hur mår kungen vid 75?

– Jag tycker han verkar vara i väldigt fin form. Han har fötterna på jorden. Det har han ju alltid haft, men han har kommit till ro på något sätt.

Vad är viktigast för kungen denna dag?

– Att han får vara frisk, att hans omgivning får vara frisk och att Sverige tillfrisknar. Att pandemin ger sig betyder mycket för honom. På ett mer personligt plan är det viktigt för honom att han får möjligt att på ett eller annat sätt träffa sin närmaste familj.

Och när lär han lämna över till Victoria?

– När han känner att det är dags och det tror jag inte att han känner. Han går på den svenska traditionen att så länge han får vara frisk och vid sitt sinnes fulla bruk kommer han fortsätta.

Karin Lenmor, kunglig expert.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur mår kungen vid 75?

– Han verkar må ganska bra. Det är en person som tjänat på att åldras. När han var ung, jag har ju jobbat med honom i 40 år, var han ganska mycket en tjabo tjabo -kille som försökte var lite tuff. Och som hade svårt att uttrycka sig och som viftade med armarna när han skulle prata. Han har mognat jättemycket och är en ganska lugn stabil person och har tagit rollen som landsfader.

Finns det någonting kvar av ”tjabo tjabo”-kungen?

– Ibland när han ska skämta, han har ju ganska mycket humor, så kan det bli så. Han skrattar mycket åt sina egna skämt och så. Men han har åldrats med värdigheten i behåll på alla sätt och vis.

Vad är viktigast för kungen denna dag?

– Han önskar, precis som alla vi andra, att den här pandemin försvinner. Han har tagit på sig lite av en landsfaderroll i de tal han hållit till svenska folket.

Och när lär han lämna över till Victoria?

– Aldrig. Det kommer han inte göra. Han säger att Bernadotterna blir gamla och Bernadotterna abdikerar inte. Han kommer dö på sin post och man får hoppas att det dröjer många år till. De blir ju gamla så han kan säkert bli 95 eller 100 år gammal.

Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen
Foto: Republikanska föreningen

Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen, gillar inte att kungens födelsedag är allmän flaggdag.

– Nu pågår en parlamentarisk utredning om flaggdagar och vår linje är glasklar, det ska inte flaggas för kungligheter. Sverige ska bli republik för det första, men så länge monarkin finns kvar är det bara fånigt att ha flaggdagar för personer som inte har gjort något annat i livet än att råkas födas i rätt familj.

Han ser hur kungen blivit mindre ifrågasatt de senaste åren.

– Hovet har blivit bättre på PR. De har tagit mer kontroll över bilden som förmedlas genom att avstå från kritiskt granskande intervjuer och lägga ut mer på sociala medier, säger han.

SÅ HÄR FIRAR KUNGEN OFFICIELLT

De arrangemang som sker under dagen är utan publik.

På förmiddagen tar kungen emot talmannen, statsministern, landshövdingarnas doyenne, ordföranden i Sveriges kommuner och regioner samt riksmarskalken.

Klockan 12 skjuter försvarsmakten traditionsenlig salut från flera platser runtom i landet: Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand och Kvarnängen i Boden.

Firandet av 75-årsdagen fortsätter sedan med att kungen tar emot representanter från försvarsmakten vid en mindre tillställning på Slottet.

Det traditionsenliga firandet på den yttre borggården är inställt.

Kungen avbryter intervju för att spana in katten. Upplev det klassiska ögonblicket igen!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.