Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Kungens beslut går emot grundlagen

För två veckor sedan tog kungen beslutet att Carl Philips och Madeleines barn uteslut ur kungahuset.
Kungafamiljen fotograferad utanför Solliden på Öland 2017. Foto: TT NYHETSBYRÅN / ImageForum
Riksmarskalk Fredrik Wersäll. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf har uteslutit fem av sina barnbarn från kungahuset.Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Kungen har uteslutit fem av sina barnbarn ur kungahuset. 

Ett beslut som han inte har rätt att ta, enligt historikern och statsvetaren Per Andersson. 

– Det är väldigt tydligt i successionsordningen att den som har tronföljd också är prins och prinsessa av det kungliga huset, säger han. 

Riksmarskalk Fredrik Wersäll tycker dock inte att tolkningen stämmer och menar att kungen har full rätt att bestämma vem som ingår i det kungliga huset. 

För två veckor sedan presenterades kung Carl Gustafs beslut: prins Carl Philips barn och prinsessan Madeleines barn uteslöts ur kungahuset och kallas inte längre för kungliga högheter. 

Historikern och statsvetaren Per Andersson tycker att kungen genom beslutet utmanar grundlagen. Det skriver han i en artikel i Kvartal på söndagen. 

Han syftar till successionsordningen, en av våra fyra grundlagar, i vilken tronföljden regleras. 

1980 gick en förändring i successionsordningen igenom, efter att riksdagen bland annat beslutat att även kvinnor får ingå i tronföljden. Tre år tidigare föddes kronprinsessan Victoria. 

– Genom det här beslutet har det blivit väldigt många prinsar och prinsessor. Riksdagen har inte kommit på någon lösning på det här, så därför har kungen själv fattat det här beslutet om att begränsa kungahuset. Han har framför allt fråntagit prinstiteln för framtida barn. I successionsordningen framgår det väldigt tydligt att den som har tronföljdsrätt i Sverige, den är också prins respektive prinsessa av det kungliga huset, säger Per Andersson. 

Riksmarskalken: Kungen får bestämma 

Prinsessan Leonore, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, prins Gabriel och prins Alexander behåller trots kungens beslut sina titlar. 

Deras titlar kommer dock inte att föras vidare till deras framtida partners och barn.

Per Andersson skriver om kungens beslut i Kvartal: 

”Han har av allt att döma inte rätt att göra det han har gjort, det vill säga begränsa kungahusets omfattning och neka någon i tronföljden titeln prins eller prinsessa. Det är riksdagen som har den makten genom att stifta grundlag i form av successionsordningen.”

Men riksmarskalk Fredrik Wersäll säger att kungen har makt att bestämma över vilka som ingår i det kungliga huset. 

– En självklar utgångspunkt är att kungen inte under några villkor skulle utmana grundlagen. Det ingår inte i uppdraget, säger han och fortsätter: 

– Tronföljden påverkas inte alls av beslut som kungen kan fatta i olika avseenden. Han disponerar inte över den frågan, den följer direkt av grundlagen. Det som kungen disponerar över enligt hävd, det finns inget skrivet i författning, är titlar och avgränsningen av det kungliga huset. Det ingår i något som brukar kallas för den kungliga husmakten. 

Enligt Fredrik Wersäll är det ingen tvekan om att medlemmarna i kungahuset och titlarna är en fråga om kungen kan avgöra. 

– Vad kungen har gjort är att han har disponerat över frågor som kungen otvetydigt disponerar över. Frågor som inte är grundlagsfästa i något avseende, som jag kan bedöma. 

Per Andersson: Många tronarvingar skadar monarkin

I sin artikel lyfter Per Andersson att Sverige med nuvarande successionsordning kommer att få många tronarvingar. 

– Blir det väldigt många i tronföljden blir monarkin ifrågasatt. Då blir den inte så där exklusiv längre, vilket är avgörande för monarkins ställning, säger han. 

Tidigare såg man till att tronföljden inte blev för stor genom att utesluta kvinnor och alla som inte gifte sig furstligt. 

– Det är inte riktigt i tiden att göra så. Man får hitta något annat sätt, man skulle rent tekniskt kunna säga att det bara är barn till den regerande kungen eller drottningen och den äldste arvtagarens barn som ingår. Det finns tekniska lösningar men det blir mer komplicerat än vad det var tidigare. 

– Jag tror att kungen är medveten om den här problematiken. Sedan har riksdagen och regeringen inte kommit till skott och inte gjort något åt det här. Kungen inser att det här kan bli besvärande och när det inte hände något tänkte han väl att då får han göra något själv. Det är egentligen inte kungen som ska klandras i första hand, utan det är riksdagen som har fattat ett ogenomtänkt beslut och sen inte har gjort något åt det. 

Fredrik Wersäll säger att kungen har tagit beslutet som rör kungahuset för att begränsa antalet personer som förväntas hjälpa kungen med officiella åtaganden. 

– På det sättet ligger det ju en sanning i att det bör ske en avgränsning, säger Fredrik Wersäll om kungahuset. 

Men kungens beslut påverkar inte tronföljden. Fredrik Wersäll säger också att det inte är någon tvekan om att det skulle kunna bli ganska många personer i tronföljden om några generationer som successionsordningen nu är utformad. Men han har inga synpunkter på hur tronföljden utformas. 

– Det har vare sig jag eller kungen någon uppfattning om. Det följer av att successionsordningen ser ut som den gör. Det är riksdagen som i grundlagsform har beslutat om en successionsordning. Det vore helt främmande för mig i varje fall att ha en uppfattning om det.

Konstitutitionsutskottets tillkännagivande

Sverigedemokraterna överens om att anslaget till kungahuset ska ses över.

 

Riksdagsledamöterna ansåg att ett begränsat antal medlemmar från det kungliga huset skulle ägna sig åt officiella plikter. 

 

Man ville att en parlamentarisk kommitté, i samråd med hovet, skulle utreda ”hur utformningen av riksdagens anslag till hovet kan bidra till att det Kungliga Husets officiella åtaganden främst utförs av ett begränsat antal av dess medlemmar samt med avseende på denna fråga utarbeta principer för anslagets utformning”  

 

Frågan hamnade på regeringens bord, men sedan dess har ingen utredning tillsatts. 

 

I skrivelsen från konstitutionsutskottet nämndes ingenting om en översyn av successionsordningen.

Det här är svenska kungahuset