Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Camilla kröns inte – men blir drottning ändå

Så ser tronföljden i brittiska kungahuset ut.
Prins Charles och hertiginnan Camilla.Foto: JENS MEYER/AP
Drottning Elizabeth har suttit på tronen sedan 1952.Foto: BUCKINGHAM PALACE/PA WIRE/SHUTTERSTOCK

Hertiginnan Camilla kommer att bli drottning när prins Charles kröns till Storbritanniens kung – men hon kommer själv inte att krönas och det är långt ifrån säkert att hon ens kommer att tituleras drottning.

– Men lagen slår fast att hon kommer att vara drottning, säger hovexperten Bob Morris till Express.

Som så många gånger förr förväntas prinsessan Diana bli en faktor i Camillas beslut

Det har rått delade meningar om huruvida hertiginnan Camilla kommer att bli drottning eller inte när maken prins Charles tar över tronen efter nuvarande regenten. 94-åriga Elizabeth har varit Storbritanniens drottning sedan 1952 och är både världens äldsta nu levande regent och den som har suttit längst på tronen.

Hovexperten Bob Morris reder ut begreppen i en intervju med Express.

– Hon kommer att bli drottning, men hur hon kommer att benämnas är en annan femma. Kensington Palace har nekat till att hon kommer att tituleras drottning men enligt lagen är hon drottning, säger Morris.

Prinsessan Diana dog för 23 år sedan.Foto: DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Drottningen har ingen formell rätt till kröning enligt lagen

Enligt lagen som härstammar från 1820 har drottningen ingen formell rätt till kröning.

– Men det är inte en nödvändighet att hon kröns med prins Charles eller inte när han blir kung. Dessutom skulle han mycket väl kunna tänkas föredra att hon får en mer lågmäld titel, säger Morris.

Prinsessan Diana har länge varit en faktor i hur hertiginnan Camilla hanterar sin roll i kungahuset. Diana, som var gift med prins Charles mellan 1981 och 1996 och dog i en bilolycka ett år efter skilsmässan, är fortfarande så massivt populär bland folket att experter vid universitetet i London inte ser det som troligt att prins Charles och hertiginnan Camilla ser det som passande att Camilla skulle använda titeln drottning efter makens kröning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.