Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-kungen får böta 55 000 om dagen – eller göra ett faderskapstest

Delphine Boel, 46, hävdar att den nu abdikerade Kung Albert II av Belgien är hennes biologiske far. Foto: JASPER JACOBS / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Albert II av Belgium, här med sin fru Paola av Belgium, måste betala €5000 - cirka 53 800 kronor - för varje dag han vägrar infinna sig för DNA-test. Foto: BELGA / STELLA PICTURES

Albert II av Belgien, 84, har blivit kallad till domstol för att lämna DNA-prov och bringa klarhet i en påstådd utomäktenskaplig affär på 1960-talet.

Delphine Boel, 51, har länge försökt förmå Albert II, som abdikerade år 2013, att erkänna att hon är hans dotter, men utan resultat.

Efter en snart sex år lång rättsprocess har en domstol i Bryssel nu beslutat att Albert II måste göra ett faderskapstest.

För var dag ex-kungen vägrar infinna sig bötfälls han 5 000 euro - cirka 53 800 kronor.

Ryktet att Albert II skulle ha haft en affär med baronessan Sybille de Selys Longchamps  på 1960-talet har länge följt den belgiska kungafamiljen.

Ryktet blev rättsprocess år 2013, då Albert II, som är son till Prinsessan Astrid av Sverige och därmed barnbarnsbarn till Sveriges Kung Oscar II, abdikerade.

Den 84-årige ex-monarken avsade sig tronen av hälsoskäl, till förmån för sin son Philippe av Belgien, och förlorade därmed sin straffrättsliga immunitet. 

”Dottern” skulle bli nummer 15 i tronföljden

Konstnären Delphine Boel föddes år 1968, och är dotter till baronessan Sybille de Selys Longchamps, 77. Både hon och modern hävdar att Albert II är hennes far.

I intervju med belgisk tv som Sybille de Selys Longchamps gjorde år 2013 så berättade baronessan att hon under sin påstådda affär med Albert II, som då var prins av Belgien, inte trodde att hon kunde få barn.

Därför, förklarade baronessan enligt Sky News, ”vidtog jag inte några säkerhetsåtgärder”.

Albert II abdikerade år 2013 till förmån för sin son, Kung Philippe, här med Drottning Mathilde och Kronprinsessan Elisabeth under storhertigen Jean av Luxemburgs begravning den 4 maj. Foto: ROBIN UTRECHT/REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Den man som Delphine Boel under barndomen trodde var hennes pappa, Jacques Boel, har genomgått ett DNA-test och det är bevisat att han är inte biologisk far till konstnären.

Om det bevisas att Delphine Boel är dotter till Albert II, skulle hon tekniskt sett hamna på plats 15 i den belgiska tronföljden.

Domstol ska tvinga ex-kungen att lämna DNA

Albert II har aldrig förnekat att han är far till Delphine Boel, men han har stoiskt vägrat att bevisa motsatsen.

Efter ett flertal rättsliga turer beslutade en domstol i november att 84-åringen måste lämna DNA-prov för faderskapstest.

Men Albert II har ännu inte dykt upp frivilligt, och under torsdagen beslutade appellationsdomstolen i Bryssel att detta måste ske under uppsyn av en domstolstjänsteman.

För var dag som Albert II fortsatt vägrar dyka upp så får han betala ytterligare 5 000 euro till Delphine Boel, enligt dagens domslut, rapporterar MailOnline.

Lokala nyheter skriver att Albert II kan tvingas betala 5 000 euro per dag i upp till sex månader.

Delphine Boel har dock hävdat genom hela rättsprocessen att hon inte är intresserad av pengar - hennes familj är en av Belgiens rikaste - utan bara vill veta vem som är hennes biologiske far.