Exfrun övertalade prins Andrew att göra intervjun

Sarah ”Fergie” Ferguson ska ha varit den som övertalade prins Andrew att göra en intervju med BBC om hans vänskap med Jeffrey Epstein
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hertiginnan av York tyckte att ”det var det bästa sättet att rentvå hans namn”, enligt Dailymail.com
Foto: DOUG MESZLER / SPLASH NEWS / DOUG MESZLER / SPLASH NEWS SPLASH NEWS

Prins Andrews exfru, Sarah Ferguson, ska ha varit den som övertalade honom att ställa upp på helgens uppmärksammade intervju om sin vänskap med sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Sarah Ferguson, mest känd som ”Fergie”, tyckte att ”det var det bästa sättet att rentvå hans namn”, säger en källa till Dailymail.com

Resultatet har dock blivit det motsatta, och flera stora sponsorer har nu tagit avstånd från prins Andrews välgörenhetsorganisation.

Intervjun med BBC var prins Andrews chans att förklara och försvara sin mångåriga vänskap med den dömde sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein.

Istället innehöll den mest en serie bisarra förklaringar till varför han inte kan ha haft sex med en då 17-årig flicka, som påstår att Jeffrey Epstein höll henne som sexslav.

Bland annat påstod prins Andrew att han har en sjukdom som gör att han inte svettas, att han aldrig kramas på bild, inte festar, samt att han under dagen i fråga var på barnkalas på en pizzarestaurang.

Trots att intervjun med BBC:s Emily Maitlis höll på i nästan en hel timme lyckades prins Andrew, hertigen av York, inte klämma in ett enda förlåt till Epsteins offer.

Bara sex procent av den brittiska befolkningen trodde på hans ursäkter, enligt Sky News undersökning.

Fergie ”drivande kraften” bakom intervjun 

Att det var en dålig ide att låta prins Andrew intervjuas av en av Storbritanniens främsta journalister var uppenbart för många – hans PR-ansvarige sade upp sig i protest när hertigen av York vägrade inse detta.

Men hans före detta fru, Sarah ”Fergie” Ferguson, som fortfarande bor ihop med prins Andrew trots att de skilde sig för snart 25 år sedan, delade inte den åsikten: tvärtom. 

https://www.instagram.com/p/B45hF8DlXMg/

Enligt Dailymail.com ska hertiginnan av York varit ”den drivande kraften som uppmanade och övertygade” prins Andrew.

– När möjligheten med den här intervjun kom upp kände Sarah att den kunde vara det bästa sättet att rentvå hans namn, och också ge allmänheten en bild av ”den riktige Andrew”, säger en kunglig källa till nyhetssajten.

Epstein hjälpte Fergie med pengar

Hertiginnan av York själv har en inte helt oproblematisk relation till den nu avlidne Jeffrey Epstein: År 2010 – två år efter att Epstein dömdes för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka – övertalade hon miljardären att hjälpa henne att undvika personlig konkurs.

Fergie hade då skulder på över fem miljoner pund – cirka 62,5 miljoner kronor. I december samma år fick hon en check på 15 000 pund – cirka 190 000 kronor – av Epstein.

Hon bad senare om ursäkt, tog avstånd från Epstein, och sade att hennes desperation att lösa sina skulder hade påverkat hennes omdöme negativt.

Sponsorerna lämnar prinsens välgörenhet

Bakslaget efter BBC:s intervju har inte låtit vänta på sig, då det inte tog lång tid innan brittiska medier hittat en uppsjö bildbevis på att prinsen inte bara festar och svettas utan också mer än gärna kramas framför en kamera – speciellt med unga kvinnor.

Sedan den sändes i lördags har tio stora sponsorer, bland andra det internationella revisionsföretaget KPMG, avslutat samarbetet med prinsens välgörenhetsorganisation Pitch@Palace, som verkar för att främja entreprenörskap.

Under onsdagen rapporterar flera brittiska tidningar att prins Andrews officiella kungliga uppdrag temporärt har ställts in, och att han tills vidare är förvisad till pappersarbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.