Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estelle fyller 7 år – får sin sista berlock

Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Asklövet som ska göra prinsessan Estelles armband komplett.Foto: Länsstyrelsen Östergötland
Hela kronprinsessfamiljen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Nu är det dags för nästa kungabarn att fylla år.

På lördagen blir prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland, sju år.

Då får hon en sjätte berlock i present från östgötarna – och därmed är hennes armband komplett.

För två dagar sen, den 20 februari, fyllde prinsessan Leonore fem år. Och på lördagen är det dags för den andra kungliga födelsedagen för i år – då prinsessan Estelle blir sju.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels förstfödda är hertiginna av Östergötland. Som ettåring fick hon ett armband i gåva av östgötarna, ett armband som sen har växt med en berlock för varje år.

Estelle fyller sju år

Nu när hon fyller sju år får hon en sista berlock, enligt länsstyrelsen Östergötland. Berlocken som ska göra armbandet komplett är i 18 karats guld och föreställer ett asklöv.

Asken är Östergötlands landskapsträd, och landskapet tros också inhysa den största asken i Sverige. Trädet står på Djursö i Sankt Annas skärgård och mäter 997 centimeter i omkrets.

Tidigare har den lilla prinsessan fått berlocker i form av en svan som är Östergötlands landskapsdjur, en gädda, en kantkremla, en vattenstjärna och en läderbagge. Hela armbandet länkas samman av landskapsblomman blåklint.

Flera kungliga födelsedagar

Asklövet i guld är skapat av den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström, uppger SVT. Hon har stått bakom även tidigare berlocker, liksom den i fjol som bestod av insekten läderbagge.

– Jag har fasat för den med alla ben och spröt, sa hon då till SVT Öst.

En vecka efter prinsessan Estelles födelsedag fyller hennes lillebror prins Oscar tre år, den 2 mars. Ytterligare några dagar senare, den 9 mars, blir prinsessan Adrienne ett år.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.