Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elton John rycker ut – till Harry och Meghans försvar

Elton John försvarar sina vänner. Foto: MATT BARON/SHUTTERSTOCK / MATT BARON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prinsparet Harry och Meghan anklagas för hyckleri. Foto: MEGA/IBL

Prins Harry och Meghan Markle har hamnat i en klimatkontrovers – efter att flugit i privatplan fyra gånger på elva dagar.

Nu rycker Elton John ut för att försvara sina vänner – och säger att han har betalat kompensation för deras klimatavtryck, skriver Daily Mail.

Det brittiska prinsparet Harry och Meghan håller en hög profil i klimat- och miljöfrågor. De kämpar för klimatet – men anklagas nu för hyckleri sedan de använt privatplan under två semesterresor – till Ibiza och Franska rivieran. Tur och retur.

Koldioxidutsläppet för resan till Nice på Rivieran uppskattas vara sju gånger större per person jämfört med reguljärflyg, enligt Daily Mail. Prinsparet får därför kritik i sitt hemland.

”Följer inte sina egna råd”

Kungaexperter säger att den brittiska allmänheten inte vill få ”föreläsningar om klimatförändringar av dem som inte följer sina egna råd”, medan parlamentsledamöter säger att parets flygresor ”inte lever upp till deras offentliga image” som förkämpar för klimatet, skriver tidningen.

Sångaren Elton John rycker nu för att hjälpa sina goda vänner Harry och Meghan – som flög till Rivieran bland annat för att besöka honom och hans make David Furnish i deras palatsliknande hem.

Elton John fördömer på Instagram de ”illvilliga” attackerna på hertigen och hertiginnan av Sussex som ”arbetat hårt” för välgörenhet hela året. Han skriver att han och David ville ge ”den unga familjen en privat semester i säkerhet och lugn i vårt hem”.

https://www.instagram.com/p/B1WdU9tDdsy/

Bidrog till klimatfond

”För att upprätthålla en hög nivå av välbehövligt skydd försåg vi dem med privatflyg ... Vi såg till att deras flight var klimatneutral genom att ge ett lämpligt bidrag till (en fond för) klimatavtryck”, skriver han på Instagram.

Elton John avslöjade inte hur mycket han betalat till klimatfonden.

Parets flygresor kom strax efter det att prins Harry deltog i ett ”grönt toppmöte” på Sicilien, där han höll ett passionerat tal om hur man ska rädda miljön. Och Meghan är gästredaktör för senaste numret av magasinet Vogue där hon placerade Greta Thunberg på omslaget.

– Att ta privatflyg fyra gånger i snabb följd skulle öppna dem för anklagelser om hyckleri. Det måste de ha vetat. Men de gjorde det i alla fall, säger Phil Dampier, som skrivit en bok om Harry och Meghan, till Daily Mail.