Bönderna Susanne, 56, och Björn Anderson, 61, var två som på måndagen tog emot medaljen – direkt ur kung Carl Gustafs hand. Foto: Sofia Weimack/LrfBönderna Susanne, 56, och Björn Anderson, 61, var två som på måndagen tog emot medaljen – direkt ur kung Carl Gustafs hand. Foto: Sofia Weimack/Lrf
Bönderna Susanne, 56, och Björn Anderson, 61, var två som på måndagen tog emot medaljen – direkt ur kung Carl Gustafs hand. Foto: Sofia Weimack/Lrf
Här delar kungen ut medaljen. Foto: Kungahuset.SeHär delar kungen ut medaljen. Foto: Kungahuset.Se

Här delar kungen ut medaljen.

 Foto: Kungahuset.Se
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hälsar på LRF mjölks ordförande Palle Borgström inför årets utdelning av mjölkmedaljen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNKung Carl Gustaf och drottning Silvia hälsar på LRF mjölks ordförande Palle Borgström inför årets utdelning av mjölkmedaljen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hälsar på LRF mjölks ordförande Palle Borgström inför årets utdelning av mjölkmedaljen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Efter tuffa tiden – får medalj av kungen

Publicerad

Mjölkbonden Björn Anderson, 61, bröt nacken precis när han och frun Susanne, 56, hade byggt ny ladugård och var mitt uppe i småbarnslivet.

De kämpade sig tillbaka – och i dag fick paret medalj av kungen för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år.

– Vi har gått igenom många svårigheter men vi har alltid klarat mjölkkvaliteten, säger Susanne Anderson.

I år får 39 mjölkbönder från hela Sverige ta emot det finaste priset av de alla: LRF Mjölks guldmedalj. Medaljen delas ut av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och ges till de som levererat mjölk av högsta kvalitet, utan anmärkningar, i 23 år.

Bönderna Susanne, 56, och Björn Anderson, 61, var två som på måndagen tog emot medaljen – direkt ur kung Carl Gustafs hand. Med på ceremonin var även drottning Silvia.

– Jag brukade tänka att guldmedaljen inte var något som jag brydde mig om – uppklädda gamla tanter och farbröder som fick pris av kungen. Men nu när jag har blivit en av dem så känner jag mig jätteglad, säger Susanne i ett pressmeddelande.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hälsar på LRF mjölks chef Jonas Carlberg inför årets utdelning av mjölkmedaljen.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Susanne och Björn driver mjölkgården Stora Lundby i Vallentuna utanför Stockholm. Björn är den sjätte generationens bonde på släktgården.

"Gått igenom många svårigheter"

För en tid sedan drabbades Björn av en skada när han bröt nacken. Det var den tuffaste tiden i bondeparets tid som mjölkbönder, berättar Susanne i ett pressmeddelande.

– Vi har gått igenom många svårigheter men vi har alltid klarat mjölkkvaliteten. Värst var det när Björn bröt nacken. Det var en lång väg tillbaka för honom och vi hade precis byggt ny ladugård och hade småbarn. Att kämpa för våra djur och vår mjölk har gett mig motivation genom allt svårt.

Mjölken som Björn och Susanne levererar går till ett mejeri i Kallhäll, en halvtimme bort från gården. De säger att de känner sig som närproducerande bönder.

"Man måste känna sina djur"

Trots att de använder en så kallad mjölkningsrobot så är den naturliga känslan för djur och hygien av yttersta vikt för att hålla god kvalitet.

– Vi tar hjälp av mycket teknik i dag, men det kan aldrig ersätta djurögat. Man måste känna sina djur och se till att de mår bra. Fodret är också jätteviktigt, likaså hygienen vid mjölkningen, säger Susanne Anderson.

Kungen, eller någon annan i kungafamiljen, delar årligen ut LRF Mjölks guldmedalj. Förra året fick mjölkbönderna Lena och Jan-Olof medalj – direkt ur kungens hand, vilket är stort för de allra flesta.

– Jag stressar inte upp mig för att träffa någon som är känd. Men vem som helst är han ju inte, han är ändå kung, sa Lena Johansson då.

Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.