Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kungafamiljen på strålande humör under firandet

Prinsessan Estelle var på gott humör när kortegen lämnade slottet.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Kronprinsessan Victoria vinkar till folket.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine satt sida vid sida i kortegen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Chris O'Neill och prinsessan Madeleine.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Kungafamiljen var på strålande humör när de firade nationaldagen på Skansen.

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia dansade till musiken – och kungen utbringade ett fyrfaldigt leve för Sverige.

– Jag skulle vilja att ni tillsammans med mig utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige, vårt älskade land!

Prinsessan Estelle, 5, njöt till fullo genom att åka kortege med mamma och pappa – och spexa med mormor Silvia.

Kungafamiljen fick en fantastisk show på Skansen i Stockholm när de, tillsammans med stockholmarna, firade Sveriges nationaldag.

Traditionen att fira på Skansen har funnits sedan slutet av 1800-talet – och fortsatte i år med kungafamiljens närvaro och sångframträdanden.

Talman Urban Ahlin välkomnade kungafamiljen innan de slog sig ner på första parkett för att njuta av en scenföreställning som bjöd på bland andra Sofia Jannok, Nano och Lisa Ekdahl.

De vuxna i familjen samlades för gruppbild innan de åkte till Skansen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljen åkte till Skansen i kortege från Slottet. I vagnen längst fram satt kungen och drottningen. I vagnen därefter kom kronprinsessan Victoria, prins Daniel och lilla Estelle, 5. Sist kom prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i en gemensam vagn.

Estelle spexade framför drottning Silvia på gruppbilden med kungafamiljen

Strax innan möttes de på inre borggården på Slottet och träffade representanter för Generation Pep. Organisationen startades av kronprinsessparet och syftar till att få barn i rörelse.

Även prinsessan Estelle, 5, träffade Generation Pep – och som så ofta passade hon på att spexa på den gruppbild som togs. Med ett stort grimaserat leende stod hon uppställd framför sin mormor, drottning Silvia.

Föräldrarna – kronprinsessan Victoria och prins Daniel – stod ett par steg bredvid, troligtvis ovetande om vad deras äldsta dotter gjorde för att förgylla ögonblicket.

Men prinsessan Estelle deltog inte i festligheterna på Skansen – utan åkte hem efter att kortegen var avslutad.

Prinsessan Estelle var på strålande humör under kortegen.Foto: ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

Två år i rad har prinsessan Madeleines make, Chris O’Neill, inte deltagit i nationaldagsfestligheterna på grund av andra åtaganden.

– Han är självklart väldigt ledsen över att inte kunna vara med. Anledningen är att han sedan lång tid tillbaka har inbokade möten som han inte kan ändra på helt enkelt. Han har försökt men det går inte, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, inför firandet 2016.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip i kortegen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

Men i år hade Chris O’Neill rensat i sin kalender och deltog i firandet på Skansen.

Han, liksom de övriga i kungafamiljen, njöt av showen och att fira tillsammans med svenska folket. Kungen utbringade under firandet ett fyrfaldigt leve för Sverige:

– Jag skulle vilja att ni tillsammans med mig utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige, vårt älskade land!

https://www.instagram.com/p/BVATfAhH2IB/?taken-by=kungahuset

Stefan Löfven talade

Under programmet på Skansen talade också statsminister Stefan Löfven i ett högtidstal. Statsministern inledde med att tala om terrordådet på Drottninggatan 7 april, där totalt fem personer mördades. Statsministern var märkbart berörd.

– När jag ser den vackra blågula flaggan tänker jag på hur vi svenskar ställer upp för varandra, sa han.

– Från djupet av mitt hjärta: Tack, sa statministern.

Kungen delade ut fanor

Kungen delade också ut fanor till organisationer som gjort insatser för Sverige, bland andra Stockholms Gaykör och Lions Club.

Mot slutet av programmet, när hela kungafamiljen gick upp på scen för att tacka var och en av de medverkande artisterna, spelades musik som såväl prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine smådansade till i takt med musiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.