Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kungliga krisen – inga flaggor på Andrews födelsedag

Enligt åklagaren har prinsen hittills inte samarbetat alls i utredningen, skriver The Guardian.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew av Storbritannien fyller 60 år i dag, onsdag.

Födelsedagsbarnet har fått ett grattis från kungafamiljens Twitter-konto, men inga flaggor hissas offentligt för första gången i prinsens liv.

Detta efter att Jeffrey Epstein-skandalen tvingat prinsen att lämna sina kungliga uppdrag.

Prins Andrews 60-årsdag blir en ovanligt nedtonad affär, då Epstein-skandalen fortfarande är ett öppet sår för den brittiska kungafamiljen.

Trots att jubilaren fyller jämt hålls ingen fest – det blir en intim middag arrangerad av döttrarna och ex-frun – och inga flaggor hissas utanför regeringsbyggnader och kommunhus.

Prinsen har dock fått en grattishälsning från den brittiska kungafamiljens officiella Twitterkonto, där de skriver: ”På detta datum, år 1960, föddes prins Andrew på Buckingham Palace, det första barnet fött av en regerande monark på 103 år. Grattis på födelsedagen, Hertigen av York.”

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1230056654584057856

Inga flaggor...

Brittiska statliga byggnader, som kommunhus och parlamentshuset, har flaggdag på flera kungliga födelsedagar: drottning Elizabeth, prins Philip, och deras fyra barn, samt prins William och hertiginnan Kate och deras tre barn.

Efter skandalen kring prinsen och hans nu framlidne vän, miljardären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein, har dock reglerna ändrats för prins Andrew.

Ett mejl som gick ut till ett antal kommuner i början av året och påminde om regeln om att flagga på prins Andrews födelsedag ledde till protester i brittiska medier.

En talesperson från No. 10 Downing Street gick då ut och klargjorde att inga statliga byggnader längre behövde flagga på hertigen av Yorks födelsedag, då han ”tagit ett steg tillbaka” från sina kungliga uppdrag.

...men väl klockor

Dock kommer klockorna i Westminster Abbey att slå för prins Andrew klockan 13 brittisk tid.

En talesperson för kyrkan förklarade detta med att de lyder under drottning Elizabeth.

– Westminster Abbey svarar endast till monarken och klockorna ringer för HM Drottningen och HKH Hertigen av Edinburgh; deras barn; och Deras Kungliga Högheter Hertigen och Hertiginnan av Cambridge och deras barn, säger talespersonen till Sky News. 

PRINSEN OCH EPSTEIN: SKANDALEN HITTILS

• I augusti offentliggjorde en amerikansk domstol över 2 000 dokument med anklagelser om påstådda övergrepp på minderåriga flickor som ska ha begåtts av affärsmannen Jeffrey Epstein.

• Han riskerade 45 år i fängelse och hängde sig i sin häktescell den 10 augusti. 

• Efter hans dödsfall började bilder på Jeffrey Epstein och prins Andrew cirkulera. Deras vänskap blev ifrågasatt, särskilt då prinsen umgicks med Jeffrey Epstein också efter att affärsmannen dömts för sexbrott. 

• Virginia Roberts, numera Guiffre, har trätt fram och menar att hon är ett av Jeffrey Epsteins offer. Hon påstår också att prins Andrew hade sex med henne flera gånger när hon var 17 år. 

• Prins Andrew bemötte anklagelserna i en intervju i BBC som blev starkt kritiserad. Prinsen sa bland annat att han ”aldrig riktigt festat”, trots att han syns på fler festbilder. På en bild syns han med armen runt Virginia Roberts. Prins Andrew påstår att bilden fejkad. 

• Efter intervjun tvingades prins Andrew ”ta paus” från sina kungliga uppdrag, något som brittiska experter menar är permanent.

Se prins Andrews skandalintervju:

Prins Andrew får frågor om mötet med Virginia Giuffre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.