2017 firar kungaparet 41 år som gifta... Foto: LENNART NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN SCANPIX SWEDEN2017 firar kungaparet 41 år som gifta... Foto: LENNART NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN SCANPIX SWEDEN
2017 firar kungaparet 41 år som gifta... Foto: LENNART NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN SCANPIX SWEDEN
... och kronprinsessparet 7 år. Foto: PAUL HANSEN / HOVET... och kronprinsessparet 7 år. Foto: PAUL HANSEN / HOVET
... och kronprinsessparet 7 år. Foto: PAUL HANSEN / HOVET

Dubbla bröllopsdagar i kungafamiljen – så firar kungaparet och kronprinsessparet

Publicerad

Måndag den 19 juni 2017 markerar kung Carl Gustafs och drottning Silvias 41-åriga bröllopsdag.

Det är också kronprinsessan Victorias och prins Daniels 7-åriga bröllopsdag.

– Bröllopsdagarna firas privat, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Den 19 juni är en kärlekens dag för Sveriges kungafamilj. Det är nämligen datumet då såväl kung Carl Gustaf och drottning Silvia som kronprinsessan Victoria och prins Daniel valde att säga ja till varandra.

Kungaparet har varit gifta i 41 år och kronprinsessparet i 7 år.

Förra året, 2016, var det jubileum när kungen och drottningen firade rubinbröllop efter 40 år som gifta. Men i år – när kungen och drottningen firar keramikbröllop och kronprinsessan och prinsen yllebröllop – blir det ett mindre firande.

– Bröllopsdagarna firas privat, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kung Carl Gustafs och drottning Silvias bröllop den 19 juni 1976

Förlovningen mellan kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath, som drottningen då hette, meddelades den 12 mars 1976 på Slottet. Dagen därpå mötte paret medierna i prinsessan Sibyllas våning.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid förlovningen på Stockholms slott. En numera klassisk bild.Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Tre månader senare, den 19 juni 1976, gifte sig kungaparet i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm. Silvia Sommerlath, en kvinna av folket, skulle därmed ta steget in i den svenska kungafamiljen – som drottning.

– Det enda jag kunde tänka var Carl Gustaf Folke Hubertus! Carl Gustaf Folke Hubertus! Jag pratade inte svenska på den här tiden så jag försökte hela tiden memorera alla hans vackra namn. Det gick ju bra, har drottning Silvia berättat i en intervju med Expressen.

1 200 gäster var inbjudna till bröllopet. Kungen var klädd i amiralsuniform, medan Silvia bar en klänning sydd av Marc Bohan vid modehuset Dior. Silvia Sommerlath bar drottning Josefinas kamédiadem.

Nygifta, drottning Silvia i en Dior-klänning.Foto: JACOB FORSELL

Bröllopsresan gick till Hawaii. Därefter fortsatte kungaparet den svenska sommaren på Sollidens slott på Öland.

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop den 19 juni 2010

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, som prins Daniel då hette, berättade om sin förlovning den 24 februari 2009.

Precis som kungaparet bjöd de in till pressträff i prinsessan Sibyllas våning.

Kronprinsessan Victoria visar upp ringen.Foto: BOB STRONG / REUTERS X01138

– Det var en solig, härlig dag, när isen knarrade som den gör på Drottningholm. Det var en fantastisk stämning och jag hoppades på ett ja, förstås, sa Daniel Westling om när han gick ner på knä.

Kronprinsessan Victoria bröt in:

– Det blev ett ja-ja-ja!

Bröllopet ägde rum den 19 juni 2010 i Storkyrkan. Det var det första kvinnliga tronföljarbröllopet i den svenska regentlängden.

Det nygifta kronprinsessparet.Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I samband med vigseln blev Daniel Westling prins och hertig av Västergötland.

Kronprinsessans brudklänning designades av Pär Engsheden. Hon bar också kamédiademet, precis som sin mor drottning Silvia gjorde vid sitt bröllop.

Expressens Malin Roos mötte Victoria och Daniel för den första intervjun efter bröllopet.

Bröllopsresan gick till en hemlig paradisö i Tahiti i Söderhavet. Expressens Malin Roos fick en exklusiv intervju med de nygifta under smekmånaden:

– Det har varit fantastiska dagar och det kommer att ta många dagar också att smälta alla intryck, med all den värme och alla människor som har velat fira detta med oss, sa Victoria.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.