Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens starka tal om demenssjukdom

Drottningen talar ofta och engagerat om demenssjukdomar. Här vid Dementia forum i Japan.
Foto: SVEN LINDWALL

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria missade varandra med några dygn när båda besökte Brasilien.

Kronprinsessparet på höstlov och drottningen för att tala demenssjukdomar vid ett symposium i São Paulo.

– Drottningen talar om de här frågorna verkligen från hjärtat, säger Margareta Thorgren, kungahusets informationschef.

Silvia var en av huvudtalarna på ett seminarium om demenssjukdomar som hålls i São Paulo  Brasilien, landet där drottningen har sina rötter på modern Alice sida.

Det var också moderns sjukdom som bidrog till att skapa drottningens engagemang vad gäller alzheimer och andra demenssjukdomar.

Modern Alice drabbades av sjukdomen

– Drottning mycket intresserad av de här frågorna, framför allt inom forskningsområdet, säger Margaretha Thorgren vid kungahusets informationsavdelning. Hon fortsätter:

– Drottningen talar om de här frågorna verkligen från hjärtat, eftersom hon varit engagerad i demensfrågor ända sedan drottningens mor insjuknade i demens.

Det är framför allt genom projekten Silvia Bo och Silviahemmet som drottningen jobbat med frågorna som rör demenssjukdomarna.Drottningen på besök på Silviahemmet utanför Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Drottning Silvia har tidigare berättat om sina känslor när hennes mor Alice Sommerlath insjuknade i Alzheimers sjukdom på 90-talet.

– Det som hände min mamma var sorgligt på så många sätt. Men det ledde till någonting och jag tror att hon ser oss här i dag och att hon är glad, berättade drottningen i samband med ett besök på Äldreforskningens hus i Stockholm i fjol.

Drottningen har ett späckat schema och hinner inte vara många dagar i sitt Brasilien innan det bär av hemåt igen.

Alice Sommerlath insjuknade i alzheimers sjukdom och avled 1997.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Kronprinsessparet tog höstlov

Dessutom missade drottningen och kronprinsessan Victoria varandra med några dagar. Kronprinsessparet med barnen Estelle och Oscar tillbringade höstlovet i Brasiliens värme.

– Det var en privat resa så den uttalar vi oss inte om. Men drottningen och kronprinsessan hade inte synkat så att de skulle träffas i Brasilien, uppger Margareta Thorgren.
Kronprinsessan Victoria med familj tog höstlov i Brasilien men.
Foto: Kungahuset.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.