Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens sorg – skrev sex sidor långt brev om död hund

Drottning Elizabeth och prins Philip firar järnbröllop
Drottning Elizabeth II och hennes hundar.Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottningen älskar hundar, och har flera gånger sörjt djupt när hennes hundar har gått bort.Foto: STR / PRESSENS BILD EPA/PA FILES
Drottning Elizabeth II i sorg, här vid Margaret Thatchers begravning.Foto: JOEL RYAN / AP AP POOL

Drottning Elizabeth II av England älskar sina hundar.

När en av dem behövde avlivas var det en djup sorg för drottningen.

Enligt Daily Mail skrev hon ett sex sidor långt brev till inredaren Pamela Hicks om händelsen.

Tidningsmannen Kenneth Rose har nyligen släppt utdrag ur sina dagböcker, och i Storbritannien har de varit på förstasidorna i flera dagar.

Rose rörde sig i toppskiktet i det brittiska samhället. Han skrev kolumner om kungligheter och adel i Sunday Telegraph i över 30 år, vilket gav honom en unik ställning i societeten. Han dog 2014, och nu har redigerade versioner av hans dagbok givits ut.

Dagböckerna avslöjar ingående detaljer om det brittiska kungahuset, bland annat bekräftar de ryktet om att drottningen inte gillade premiärministern Margaret Thatcher.

Drottning Elizabeth II och Margaret Thatcher var inte de bäst av vänner. Här med Helmuth Kohl och Ronald Reagan 1984.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Vid flera tillfällen ska drottningen han gett Thatcher kalla handen, och hon ska ha utryckt sig direkt nedsättande om den konservativa premiärministern.

– Hon pratar för mycket och hon stannar för länge. Hon har varit för länge i männens värld, ska drottningen ha sagt enligt boken.

”Man kommer inte hit för att äta varm mat”

En ordväxling som refereras illustrerar det brittiska kungahusets oefterhärmliga relation till sina undersåtar. Platschefen för det kungliga hushållet, Geoffrey Hardy-Roberts, uttryckte sin frustration över att det var så svårt att få mat att hålla sig varm när den serverades på guldtallrik, varvid drottningen ska ha svarat:

– Man kommer inte hit för att äta varm mat, man kommer hit för att äta på guldtallrik.

Sorgen efter hunden

Att drottningen älskar sina hundar är sedan länge en välkänd ”hemlighet” i England. Men det har inte varit en okomplicerad kärlek. Flera gånger har jakthundar och sällskapshundar slagits, och på julafton 2003 fick en av hennes älskade livskamrater avlivas efter en attack av prinsessan Annes favorithund.

När en annan av hennes hundar gick bort under 1990-talet skrev hon ett sex sidor långt sorgebrev till inredaren och societetsdamen Pamela Hicks.

Pojke överväldigad av drottningen - kryper i väg mot utgången

Drottning Elizabeth II ska öppna ett eget hjälpcenter för barn