Drottningens sorg – nära vännen död

Drottningens hemliga relationer med presidenterna
Drottning Elizabeth och sir Timothy Colman.
Foto: EDPPICS/N BUTCHER/SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Drottning Elizabeth sörjer en nära väns död.

Sir Timothy Colman, som var gift med en av drottningens kusiner och ofta gästade Elizabeths residens i Norfolk, dog nyligen vid 91 års ålder.

– Hon har jobbat osjälviskt för att ge det här landet och dess invånare stolthet och kontinuitet under en period av konstant förändring, sade sir Timothy Colman om drottning Elizabeth enligt Express.

Sir Timothy Colman gifte sig 1951 med lady Mary Colman, en av drottningens kusiner. De två kusinerna kom varandra mycket nära under barndomen och banden förblev starka i vuxenlivet. Sir Timothy Colman blev med tiden också en nära vän till drottning Elizabeth. 

Han fick hedersuppdraget att representera drottningen i Norfolk vid exempelvis prisutdelningar och arrangera kungliga visiter till regionen. För detta förlänades sir Timothy Colman  strumpebandsorden, Storbritanniens högsta orden, av drottningen 1996. Sveriges kung Carl Gustaf och Winston Churchill har också erhållit denna orden.

– Jag tappade andan när jag öppnade brevet. Jag är väldigt upprymd och hedrad men också ödmjuk när det gäller att få ett sådant erkännande från drottningen som jag hyser den största beundran och respekt för, sade sir Timothy Colman om att få strumpebandsorden. 

Dog vid 91 års ålder

Sir Timothy Colman blev 2004 den förste personen att tilldelas Denise Anderson Award, en utnämnelse som hedrar personer som gjort stora insatser för Norfolk.

– Personen som får det här priset har åstadkommit så mycket att om jag skulle lista dem allihop skulle vi vara här tills i morgon bitti, sade kommittéledamoten Noel Murphy i samband med prisutdelningen.

Lady Mary Colman dog i januari i år vid 88 års ålder. Förra veckan gick hennes make sir Timothy Colman ur tiden vid 91 års ålder. Paret fick tre döttrar och två söner. 

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.