Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens privata hälsning till Philip – handskriven lapp på kistan

CNN:s reporter Cyril Vanier summerar ceremonin.
Drottningen fick chans att ta ett privat farväl av sin make.
Foto: LEON NEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN
Philips begravning sändes över hela världen.
Foto: KGC-03 / STELLA PICTURES/KEN GOFF KEN GOFF

Prins Philips begravning sändes över hela världen men Elizabeth fick också chansen att ta ett privat farväl. 

Drottningen lämnade även en handskriven lapp på sin avlidna makes kista – signerad med Philips smeknamn på henne, enligt The Mirror.  

På lördagseftermiddagen tog Storbritanniens drottning Elizabeth farväl av sin make prins Philip – efter ett 73 år långt äktenskap.

På grund av coronapandemin hade besöksantalet till begravningen skurits ner från 800 till 30 – men trots detta blev ceremonin långt ifrån privat då den direktsändes över hela världen.

Drottningen fick dock tid för ett privat avsked strax innan kistan lämnade Windsor Castle för allra sista gången, rapporterar The Mirror. 

Bland annat lämnade Elizabeth en handskriven lapp till sin avlidna kärlek där det stod: ”In loving memory”. Lappen signerade drottningen med sin makes smeknamn på henne: ”Lillibet”, rapporterar The Mirror. 

Hovet vill inte kommentera

Så var kom då smeknamnet ifrån? Enligt People var det redan drottningens syster prinsessan Margaret och pappan kung George VI som startade det eftersom drottningen hade svårt att uttala sitt eget namn som barn. 

Drottningen hade också bestämt blommorna till sin avlidna makes kista: Ett hav av vita vårblommor. 

Det brittiska hovet har avstått att kommentera den handskrivna lappen från drottningen eftersom den är ”privat”. 

Begravningen genomfördes i S:t Georges Chapel i Windsor Castle och drottningen tvingades sitta ensam under ceremonin. Det är första gången som Elizabeth visat sig publikt sedan makens död – och på grund av pandemin fick hon sitta långt från resterande gäster. Mitt emot henne, på andra sidan gången, satt prins Charles och Camilla. 

Den här bilden släpptes på prins Philip och drottningen innan begravningen. Den sägs vara Elizabeths favoritbild på dem.
Foto: THE COUNTESS OF WESSEX / AP TT NYHETSBYRÅN
Skillnad i Harry och Williams agerande före och efter ceremonin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.